Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronaviruksen saaneen on jatkossa eristäydyttävä omaehtoisesti – Oireisen on vältettävä kontakteja vähintään viiden vuorokauden ajan

Koronavirustartunnan saaneen täytyy jatkossa eristäytyä omaehtoisesti ja ilmoittaa altistumisesta henkilöille, joiden kanssa on ollut lähikontaktissa. Tämä koskee koko Pohjois-Savoa.

Asiasta tiedotti maanantaina Pohjois-Savon alueellinen koronaepidemian torjunnan koordinaatioryhmä eli koronanyrkki.

Ryhmä muistuttaa, että jo aiemmin asetetut eristykset eivät muutu.

Koordinaatioryhmä muistuttaa, että oireisena tulee jäädä kotiin ja välttää kontakteja oman talouden ulkopuolisiin henkilöihin, kunnes oireet ovat lievittyneet. Kontakteja tulee välttää vähintään viiden vuorokauden ajan. Jos yleisvointi säilyy hyvänä, ei ole tarvetta ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon tai hakeutua koronavirustestiin.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee lieväoireisille kotona pysymistä ja kotitestejä. Näissä tapauksissa tartunnat eivät tule lainkaan tartuntatautiviranomaisten tietoon.

Positiivisen koronavirustestituloksen saaneille on toimintaohjeita kuntien ja THL:n verkkosivuilla

Koska omikron-muunnos tartuttaa merkittävästi jo ennen oireiden alkua ja näytteenotossa on viiveitä, suurin osa jatkotartunnoista on jo tapahtunut testituloksen tullessa tartuntatautiviranomaisen tietoon.

Henkilön eristykseen asettamisella ei ole tällöin epidemiologista perustetta. Jälkikäteen tehdyillä eristyspäätöksillä ei voida enää ehkäistä tartuntojen leviämistä.

Tartuntatautilain edellyttämää epidemiologista perustetta laajamittaisille eristyspäätöksille ei koordinaatioryhmän mukaan enää ole. Ansionmenetys ei ole enää syynä eristykseen määräämiseksi, vaan ansionmenetykset tulee korvata ensisijaisesti muilla tavoin kuin tartuntataudeista vastaavan lääkärin hallinnollisella päätöksellä.