Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korkein hallinto-oikeus hylkäsi Finnpulpin purkuhakemuksen

Korkein hallinto-oikeus on hylännyt Finnpulp Oy:n purkuhakemuksen.

Hakemus koski korkeimman hallinto-oikeuden 19. joulukuuta 2019 antamaa päätöstä, jolla oikeus kumosi hallinto-oikeuden ja aluehallintoviraston päätökset sekä hylkäsi Finnpulp Oy:n valituslupahakemuksen Kuopion Sorsasaloon suunniteltua biotuotetehdasta koskevassa asiassa.

Finnpulp vaatii KHO:ta purkamaan Kuopion tehtaan kielteisen ympäristölupapäätöksen

Itä-Suomen aluehallintovirasto myönsi Finnpulpille maaliskuussa 2017 toistaiseksi voimassa olevan ympäristöluvan Kuopion Sorsasaloon ja vesilain mukaisen luvan eräiseen hankkeeseen liittyviin toimenpiteisiin. Vaasan hallinto-oikeus hylkäsi viraston päätöksestä tehdyt valitukset enimmäkseen syyskuussa 2018.

Professori pitää Finnpulpin liikettä hyvin poikkeuksellisena: "Yhtiö käyttää tässä nyt oikeudellisesti viimeisen korttinsa"

Korkein hallinto-oikeus teki katselmuksen Sorsasaloon Finnpulpin tontille elokuussa 2019, jonka jälkeen se myönsi valitusluvan kuudelle muutoksenhakijalle, kumosi hallinto-oikeuden ja aluehallintoviraston päätökset ja hylkäsi Finnpulpin lupahakemukset.

Finnpulpin tonttisopimuksesta tuli 25 oikaisuvaatimusta – kaikki esitetään hylättäviksi

Finnpulp vaati hakemuksessaan, että korkeimman hallinto-oikeuden päätös puretaan. Yhtiö piti hallinto-oikeuden päätöstä yksityisen oikeutta loukkaavana, sillä sen mielestä asiassa oli tapahtunut menettelyvirhe ja korkeimman hallinto-oikeuden päätös perustui väärään lain soveltamiseen.

Menettelyvirhe oli Finnpulpin mukaan tapahtunut, kun katselmuksella oli tiedusteltu yhtiön näkemystä määräaikaisesta ympäristöluvasta. Yhtiön näkemyksen mukaan sen edustajan esittämä käsitys oli vaikuttanut korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisuun ja katselus muuttui sen vuoksi suulliseksi käsittelyksi.

Finnpulpin mukaan menettelyvirhe vaikutti ratkaisevalla tavalla päätöksen lopputulokseen, minkä vuoksi päätös tulee purkaa.

Korkein hallinto-oikeus toteaa päätöksessään, että "katselmuksen pääasiallinen tarkoitus on lähtökohtaisesti havaintojen tekeminen katselmuksen kohteesta, mutta tuomioistuin voi käyttää katselmuksella soveltuvin osin myös suullisen käsittelyn menettelykeinoja, kuten esittää kysymyksiä asianosaisille."

Oikeuden mukaan katselmuksella käytävä keskustelu esimerkiksi hankkeesta, sen toteuttamisesta ja sen mahdollisista vaikutusta on ollut hallintalain mukaista asian selvittämistä.