Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vapaaehtoisen metsiensuojeluohjelman päämäärä on saavutettu Pohjois-Savossa etuajassa – Vanhoja metsiä kannattaa tarjota edelleen suojeluun

Pohjois-Savossa vapaaehtoisen metsiensuojeluohjelman (Metso) tavoitteet on saavutettu etuajassa. Metso on Etelä-Suomen metsien monimuotoisuusohjelma, jonka tavoitteena on suojella koko maassa 96 000 hehtaaria arvokkaita metsäalueita vuoteen 2025 mennessä pysyvin suojelukeinoin. Pohjois-Savon tavoite, 6 600 hehtaaria, saavutettiin viime vuonna.

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ely) on vuosina 2005–2021 suojellut 510 metsäaluetta yhteispinta-alaltaan noin 6 670 hehtaaria Metso-ohjelman keinoin. Suojellut metsäalueet käsittävät muun muassa vanhoja metsiä, harjumetsiä, reheviä lehtoja, pienvesien lähiympäristöjä, kalliometsiä ja korpia.

Ohjelman kautta on saatu suojeltua myös monen uhanalaisen putkilokasvin, sammaleen, jäkälän, linnun ja liito-oravan elinympäristöjä.

Pohjois-Savossa suojeltujen kohteiden keskimääräinen pinta-ala on noin 12 hehtaaria.

Maanomistajille on maksettu Metso-suojelukohteista Pohjois-Savossa verovapaita korvauksia yhteensä noin 36 miljoonaa euroa.

Pohjois-Savon ely-keskus voi edelleen suojella arvokkaita metsäalueita myönnettyjen määrärahojen puitteissa, vaikka Metso-kauden kokonaistavoitteet on jo saavutettu.

Erityisesti korpia, lehtoja ja luonnontilaisia tai niiden kaltaisia vanhoja metsiä kannattaa tarjota edelleen suojeluun. Kohteiden tulee olla lähtökohtaisesti yli neljän hehtaarin kokoisia.