Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtterin rippeet satelevat maanantaina Suomen itäosissa

Pohjois-Savo pääsi vähällä viikonloppuna Suomen eteläosissa tuivertaneesta Valtteri-myrskystä.

Maakunnassa eniten lunta satoi viikonlopun aikana Vieremän Kaarakkalan havaintoasemalla, jossa lunta kertyi 48 tunnin mittauksen aikana kymmenen senttiä. Vesannolla lunta tuli samassa ajassa kahdeksan senttiä ja Rautavaaran Ylä-Luostalla kuusi senttiä.

Kuuden sentin kertymä mitattiin myös Maaningalla. Kuopion Savilahden havaintoasemalla lunta satoi sentin vähemmän.

Pohjois-Savon kovimmat tuulen voimakkuudet jäivät myös kauaksi maan kovimmista lukemista. Kovimmillaan tuuli oli Pohjois-Savossa puuskissa vähän toistakymmentä metriä sekunnissa.

– Pohjois-Savo pääsi myrskystä vähällä, mutta Pohjois-Karjala pääsi vielä vähemmällä. Idempänä oli jopa niin, että lumensyvyys pieneni, kun tuuli puhalteli lunta pois havaintoasemalta, kertoi päivystävä meteorologi Jari Tuovinen Ilmatieteen laitokselta sunnuntai-iltana.

Myrskyn kovimmat lumisateet olivat etelärannikolla.

Kaikkein eniten lunta tuli Kymenlaaksossa ja Uudellamaalla. Esimerkiksi Lohjalla ja Espoossa lunta satoi kahden päivän aikaa 26 senttiä.

Parinkymmenen sentin lumikertymiä mitattiin laajoilla alueilla Etelä-Suomessa sekä Keski-Suomen eteläosissa.

Myrskyn kovimmat tuulet puhalsivat sunnuntaina Pohjois-Itämerellä, kun Ahvenanmaan Kökärissä tuulen voimakkuudeksi mitattiin 26,7 metriä sekunnissa.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan Suomen merialueilla tuulee yli 25 m/s -voimakkuudella keskimäärin viisi kertaa vuodessa. Yli 28 m/s -voimakkuudella tuulee keskimäärin joka toinen vuosi.

Fintrafficin tieliikennekeskuksesta kerrottiin STT:lle sunnuntaina, ettei liikenteessä ollut tapahtunut mitään katastrofeja Valtteri-myrskyn vuoksi.

– Varmaan ihmiset ovat jättäneet lähtemättä liikenteeseen jonkun verran ja sitten ovat varmaan osanneet varautua tuohon keliin, kertoi liikenneoperaattori Jarno Nyholm Helsingin tieliikennekeskuksesta.

Junaliikenteessä oli sunnuntaina 15–30 minuutin myöhästymisiä eri puolilla Suomea.

Pohjois-Savo ja maan itäosat laajemminkin saavat maanantaina osakseen viikonlopun myrskyn rippeet.

– Lumikertymät jäävät Pohjois-Savossa vielä viikonloppuakin pienemmiksi. Sentistä kahteen voi tulla, Tuovinen ennustaa.

Kertymät jäävät vähäisemmiksi myös muualla Itä-Suomessa. Paikoitellen lunta voi kuitenkin tulla viitisen senttiä.

Maanantain ajokelistä on ennustettu huonoa Itä-Suomen lisäksi Keski-Suomessa ja Etelä-Suomessa lukuun ottamatta Varsinais-Suomea.

Sunnuntai-illan sääennusteen mukaan ajokelin pitäisi olla normaali tiistaista eteenpäin.

Lumisateet voivat jatkua vielä alkuviikosta, kun uusi virtaus tuo mahdollisesti kosteutta Laatokan ja Äänisen suunnalta Itä-Suomeen.

Sää poutaantuu viikon aikana niin, että torstaina elohopea voi painua lähelle 15:ttä pakkasastetta.

– Seuraavat lumisateet voivat olla edessä perjantaina. Niiden ajoitus on kuitenkin vielä epävarmaa.