Jukka-Pekka Räsäsen kolumni: Ennen muinoin vain egyptiläiset tiesivät taivaan olevan sininen

Oletko koskaan miettinyt, minkä värinen on helmikuinen lumihanki? Entäpä varjot, joita talviset kinokset heittävät auringon loisteessa?

Vastaat todennäköisesti lumen olevan valkoista ja varjojen mustia, koska niin meidät on opetettu ajattelemaan.

Mutta jos katsot nyt ikkunasta ulos, huomaat auringonvalossa kylpevän hangen olevan itse asiassa keltaista, ilta-auringossa jopa kultaista. Varjot taas ovat kaikkea muuta kuin mustia, ympäristöstä riippuen todennäköisesti sinisiä tai jopa violetteja.

Entä meri? Ajattelemme sen olevan sinistä. Antiikin kreikkalaiset olisivat todennäköisesti toista mieltä. Homeros kuvailee Odysseiassaan merta "viinintummaksi". Itse asiassa muinaiskreikkalaisesta eepoksesta ei löydy etsimälläkään mitään muutakaan sinistä.

Britannian pääministerinäkin myöhemmin toiminut William Gladstone tutki teosta perusteellisesti 1800-luvulla. Hän huomasi, että Odysseiassa "musta" mainittiin lähes 200 kertaa, "valkoinen" noin sata kertaa, "punainen" alle 15 kertaa ja "keltainen" sekä "vihreä" alle kymmenen kertaa. Mutta kertaakaan teoksessa ei mainittu "sinistä".

Filosofi Lazarus Geiger perehtyi värien historiaan vieläkin syvällisemmin tutkien muun muassa Koraania, hepreankielistä Raamattua ja islantilaisia saagoja. Hindujen Veda-kirjoista hän kirjoitti näin:

Muinaiskulttuureissa vain egyptiläisillä oli oma sana siniselle.

– On yksi asia, jota ei voi oppia näistä muinaisista lauluista... ja se on, että taivas on sininen.

Geigerin tutkimusten mukaan kaikissa kielissä punainen oli ensimmäinen väri, josta löytyi maininta. Seuraavaksi tuli kielestä riippuen keltainen tai vihreä, mutta sininen ilmaantui aina viimeisenä.

Muinaiskulttuureissa vain egyptiläisillä oli oma sana siniselle.

Joillekin kulttuureille sininen on vieläkin vieras. Esimerkiksi namibialaisen Himba-heimon jäsenet eivät tee eroa sinisen ja vihreän välillä eikä heillä ole omaa sanaa siniselle. Tutkimusten mukaan heimon jäsenillä onkin suuria vaikeuksia erottaa sinistä muista väreistä. Sen sijaan he ovat keskivertoihmistä etevämpiä huomaamaan eroja vihreän eri sävyissä.

On avartavaa huomata, miten kyky erotella värejä on kulttuurillista ja kytköksissä siihen, millaisia nimityksiä käytämme eri väreille.

Mitä muuta meiltä jää huomaamatta, jos elämme vain omassa umpiossamme?

Kirjoittaja on uutistoimittaja.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut