Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronapandemia kuritti viime vuonna edelleen museoiden kävijämääriä – Kuopiossa kiinnosti Leonardo da Vinci -näyttely

Suomen museoissa tilastoitiin viime vuonna yhteensä noin 4,3 miljoonaa käyntikertaa, selviää museoviraston tekemästä selvityksestä. Käyntikertojen määrä on lähes sama kuin vuonna 2020. Koronapandemian vaikutus näkyi yhä museokäynneissä, sillä koronapandemiaa edeltäneeseen vuoteen 2019 verrattuna käynnit ovat vähentyneet reilulla kolmella miljoonalla.

Uudellamaalla käyntien määrä väheni viime vuonna vuoteen 2020 verrattuna noin 29 prosenttia, sillä keväällä 2021 pääkaupunkiseudulla museot olivat yleisöltä suljettuna useita kuukausia. Sen sijaan suurimmassa osassa Suomea käyntien määrässä oli havaittavissa kasvua verrattuna vuoteen 2020.

– Museot ovat joutuneet tasapainoilemaan vaikean koronavuoden muuttuvien rajoitusten ja museosulkujen kanssa. Siksi onkin hienoa, että museokävijöiden määrä on pysynyt edellisvuoden tasolla. Se osoittaa, että museoilla ja kulttuuriperinnöllä on tärkeä merkitys, Museoviraston pääjohtaja Tiina Merisalo sanoi tiedotteessa.

Viime vuoden suosituin museo oli Ateneumin taidemuseo, jossa kävi 184 000 asiakasta.

Kuopiossa avautui viime vuoden kesäkuussa museon uudisrakennus Kantti, joka yhdistää Kuopion museon ja Kuopion pääkirjaston. Kuopion kulttuurihistoriallisen museon vt. museonjohtaja Helka Väisänen kertoo tiedotteessa, että Kuopion museon uudisosan avaaminen keskellä koronapandemiaa oli samalla sekä haaste että mahdollisuus. Avajaisnäyttelynä nähtiin Leonardo da Vinci -näyttely.

– Pyrimme maksimoimaan asiakkaiden ja henkilökuntamme turvallisuuden epidemian pyörteissä. Asiakkaat ovat ottaneet uudistuksen hienosti vastaan. Kävijämääriä ei voi verrata tavalliseen vuoteen, eikä uudisrakennuksen osalta myöskään aikaan ennen pandemiaa. Täysin uudistuneet pysyvät näyttelyt avautuvat tänä keväänä.

Kokonaisuutena Kuopion museon uudisrakennus Kantin näyttelyssä vieraili viime vuonna kaiken kaikkiaan museoviraston tilaston mukaan 31 600 kävijää. Kuopion taidemuseossa kävijöitä oli 19 300.