Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yliopistojen rehtorit pelkäävät "korvaamatonta virhettä" sote-uudistuksen toimeenpanossa

Lääke- ja hammaslääketieteellistä koulutusta tarjoavien yliopistojen rehtorit pelkäävät, että yliopistojen asiantuntijuus sivuutetaan sote-uudistuksen toimeenpanossa.

Helsingin yliopiston rehtori Sari Lindblom, Itä-Suomen yliopiston rehtori Jukka Mönkkönen, Oulun yliopiston rehtori Jouko Niinimäki, Tampereen yliopiston rehtori Mari Walls ja Turun yliopiston rehtori Jukka Kola ilmaisivat huolensa torstaina lähetetyssä kannanotossa.

– Puheista huolimatta yliopistojen rooli on jäänyt hyvinvointialuelainsäädännössä epäselväksi, rehtorit kirjoittavat.

– Yliopistot edustavat maamme merkittävintä asiantuntijuutta. ja tämän osaamisen käyttämättä jättäminen päätöksenteon välittömänä tukena aluehallitustasolta eri toimielimiin olisi uudistuksen toteutuksen kannalta korvaamaton virhe.

Rehtorien mukaan yliopistojen rooli on muotoutumassa erilaisiksi eri hyvinvointialueilla. He esittävät, että yliopistoilla olisi edustus kaikkien yliopistosairaaloiden hyvinvointialueilla. Lisäksi niillä pitäisi olla jäsenyydet keskeisissä koulutukseen ja tutkimukseen liittyvissä toimielimissä.

Kannanotossaan rehtorit asettuivat myös tukemaan yliopistosairaanhoitopiirien johtajien tammikuista kannanottoa. Siinä kannettiin huolta jopa 250 miljoonan euron budjettivaje, jonka sote-uudistus toisi yliopistosairaaloille mukanaan. Rehtorit myös tukevat perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindénin (sd.) kantoja yliopistosairaaloiden tutkimus- ja opetusrahoituksen vahvistamisesta.