Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Sähkön hinta voi nousta lähipäivinä huippulukemiinsa – Väre neuvoo vähentämään kulutusta

Energiapalveluyhtiö Väre arvioi tiedotteessaan, että sähkön hinta nousee Suomessa huippulukemiin tiistain ja keskiviikon aikana.

Tuulivoimatuotanto jää Suomessa erittäin vähäiseksi ja tuontisähkön hinta on samanaikaisesti nousussa. Ukrainan sota on nostanut rajusti maakaasun, kivihiilen ja sähkön hintoja Keski-Euroopassa. Kotimaisen tuulivoimatuotannon jäädessä normaalia vähäisemmäksi Etelä-Norjan, Baltian ja Etelä-Ruotsin kallis hintataso vaikuttaa Suomessa asti.

Väre ohjeistaa, että sähkön käyttäjä voi vaikuttaa tilanteeseen sekä kustannuksiinsa vähentämällä sähkönkulutustaan siten kuin se on mahdollista. Kulutusta pitäisi pyrkiä vähentämään alkuviikolla kello 7–20 välisenä aikana. Yhtiön mukaan tuulivoimatuotanto palautuu loppuviikon aikana normaaliksi ja tuntihintavaihtelut tasoittuvat huomattavasti.

Sähkön hintavaihtelun riskit ovat Väreen mukaan kasvaneet Suomessa, kun tuotantorakenne on muuttunut entistä sääriippuvaisemmaksi tuulivoimakapasiteetin kasvamisen myötä. Lisäksi säävaihtelun aiheuttamat lämmitys- ja jäähdytyskuorman muutokset vaikuttavat sähkönkulutukseen.