Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itä-Suomen yliopisto sai uuden lääketieteen professorin – taustalla on suuri kehityskulku

Itä-Suomen yliopisto on saanut ensimmäisen palliatiivisen lääketieteen professorinsa, kun Reino Pöyhiä aloitti tehtävässä osa-aikaisesti maaliskuun alussa. Pöyhiä toimii myös Etelä-Savon sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän palliatiivisen keskuksen ylilääkärinä Mikkelin keskussairaalassa.

Palliatiivinen hoito tarkoittaa parantumattomasti sairaan kokonaisvaltaista hoitoa ja viimeisessä vaiheessa saattohoitoa. Tarkoituksena on lievittää kärsimystä ja vaalia elämänlaatua. Hoidon tarve kasvaa erityisesti kroonisten sairauksien edetessä ja elämän loppuvaiheessa.

– Kuolevalla potilaalla tavallisia fyysisiä oireita ovat esimerkiksi kipu, hengitysvaikeudet ja pahoinvointi. Hoidossa on lisäksi huomioitava sosiaaliset tarpeet ja eksistentiaaliset kysymykset, joita useimmilla on tarve käsitellä, Pöyhiä sanoo Itä-Suomen yliopiston tiedotteessa.

Maailman terveysjärjestö WHO arvioi, että kuolemaa lähestyvistä potilaista yli 40 prosenttia tarvitsee palliatiivista hoitoa. Suomessa tarve kasvaa, kun ihmiset elävät entistä vanhemmiksi ja suuret ikäluokat ikääntyvät. Kuolleita on vuosi vuodelta enemmän. Suomessa on arvioitu, että vuosittain noin 30 000 potilasta tarvitsee palliatiivista hoitoa elämänsä loppuvaiheessa – vielä useampi jo ennen sitä. Suuri osa potilaista sairastaa syöpää.

Alan osaamisvajetta pyritään paikkaamaan sote-alan koulutuksissa, mistä myös uusi professuuri on osoitus. Samalla Itä-Suomen yliopisto on ensimmäisten joukossa tuomassa alan opintokokonaisuutta osaksi lääketieteen perusopintoja.

183 lääkärillä oli palliatiivisen hoidon erityispätevyys vuonna 2020.

– Luku on jo nyt maailman korkeimpia asukaslukuun nähden, mutta tarve ja tarjonta eivät kohtaa, kun osaaminen keskittyy suurille asutusalueille, Pöyhiä sanoo tiedotteessa.