Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Markus Karjalaisen kolumni Venäjän hiihdot vaikka Puijolle

Maastohiihdon juuret ovat kasvaneet pohjoissavolaisissa maisemissa ylväästi: maakunnalla on perinteitä, nykyhetken maailman parhaita hiihtäjiä ja uusia latutykkejä kasvamassa.

1930-luvulla alkoi Suomen kilpahiihdon esiinmarssi suonenjokelaisen Kalle Jalkasen, iisalmelaisen Klaes Karppisen ja nilsiäläisen Pauli Pitkäsen johdolla. He tekivät kasvatusalustaa Vieremän Niskasille. Uudesta polvesta kannattaa panna merkille esimerkiksi nuorten sarjassa kilpailevan Arsi Ruuskasen tyylikäs hiihto.

Meillä on ja on ollut olympiavoittajia ja maailmanmestareita. Savossa on riittänyt myös otollisia olosuhteita, sillä joistain vähälumisista talvista huolimatta ladulle on päässyt jos vain on huvittanut. Maastotkin täällä suosivat murtomaahiihtoa, joksi lajia on kutsuttu. Puijon tai Kinahmin rinteet kavunnut ja laskenut suksija on oppinut tarvittavan taidon ja kunnon, jota pohjalainen on joutunut rämpimään suolta.

Kansainvälisessä kilpailussa savolaiset ovat jääneet jälkeen kisajärjestäjinä. Tahko Pihkala ja kumppanit havaitsivat yli sata vuotta sitten Puijon huikeaksi paikaksi järjestää kisoja. Silloinen hiihtojohtomme päätti keskittää arvokisat kuitenkin Lahteen hyvästä syystä. Helsingistä lähtenyt kisajuna pääsi puksuttelemaan Salpausselän monttuun parissa tunnissa. Siksi kaikki Suomen Hiihtoliiton järjestämät MM-kisat on järjestetty Lahdessa, jonne suuri yleisö on ollut helpompi houkutella kuin kaukaiseen Kuopioon.

Puijon kisat olivat 1980-luvulle saakka merkittävä tapahtuma, mutta maailmancupien ilmestyttyä ohjelmaan ovat kunnolliset hiihtokisat Kuopiossa jääneet vähiin. Vuonna 2001 Kuopiossa pidettiin hiihdon, mäkihypyn ja yhdistetyn maailmancupin avaustapahtuma, mutta sen jälkeen huippukisojen kalenteri on ammottanut tyhjyyttään.

Puijon Hiihtoseura sai taloudellisesti takkiin mäkihypyn maailmancupissa kuusi vuotta sitten, ja kaupungin päättäjien näköalattomuuden vuoksi huippukisat ovat unohtuneet.

Hommataan kunnollinen tapahtuma Puijolle!

Puijolla ei ole ollut myöskään Puijon Hiihtoseuran takavuosien puheenjohtajan Matti Valkaman kaltaista kunnianhimoista veturia, joka pisti jokaisessa käänteessään Kuopion Lahden edelle – usein hyvin perustein.

Nyt hiihtolajien maailmancupien ajaminen Kuopioon olisi hieno haaste vaikkapa kaupungin johdolle. Meillä on esittää Iivo Niskasen johdolla urheilulliset perusteet.

Hiihdon maailmancupin finaalit Venäjällä maaliskuussa peruttiin Ukrainan-sodan vuoksi. Ehdotukseni seuralle, hiihtoliitolle ja kaupungille on, että hommataan kunnollinen tapahtuma Puijolle.

Torikekkeritkin kuuluvat asiaan, mutta parhaiten hiihtäjää muistettaisiin kilpailuilla. Tämän kauden aikataulu on liian tiukka, mutta kyllä kunnon kisat Puijolla pitäisi saada aikaiseksi.

Kirjoittaja on urheilutoimittaja.