Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yleisötilaisuudessa Kuopion torin länsireunasta toivottiin väljyyttä ja valoisuutta – mullistus puhuttaa kaupunkilaisia

Kuopion torin länsireunan asemakaavahankkeen etäyleisötilaisuus kiinnosti maanantaina. Osallistujia oli runsaat 40.

Kaupungin kaavoitusarkkitehti Jaana Keränen esitteli kolmen arkkitehtitoimiston visiot. Häneltä kysyttiin, voisiko vaihtoehtoja teettää enemmänkin? Jotta ei olla jo liiaksi rajoituttu näihin raameihin?

Keräsen mukaan seuraavaksi tehdään suunnitelmaa, joka yhdistää parhaiksi todetut ratkaisut muun muassa palautteiden pohjalta.

Arkkitehtuurikilpailun mahdollisuuttakin kysyttiin, mistä osa piti hyvänä esimerkkinä Museon laajennusta.

Torin reunan kortteleiden uudistamiseen kilpailu ei sovellu, koska alue on Keräsen mukaan liian suuri ja sillä on monia tavoitteita. Lisäksi kilpailun järjestäminen olisi hyvin työläs.

Suunnittelu lähtee korkeintaan kahdeksankerroksista rakennuksista. Räystäät halutaan saamaan linjaan.

Yleisökeskustelussa muistutettiin, että kaavat tehdään aina kymmeniksi vuosiksi eteenpäin. Asuntojen lisäksi voi tulla paljon muitakin tarpeita kuten erilaisia palveluja ja suuria yhtenäisiä tiloja.

Kapeita rännikatuja arvosteltiin, koska ikkunat ovat yleensä yhteen suuntaan, päivänvaloa tulee vähän ja näkymiä ei välttämättä ole.

Käsityökadulle neuvottiin menemään ihastelemaan, mitä tarkoittaa, kun kadulle ei paista aurinko. Katutilan valoisuus on siis varmistettava.

Asuntoja toivottiin 3–12-kerroksiin, mikä tuo valoisat näkymät. Lisäksi korkeat talot ovat hoikempia ja antavat lisää väljyyttä vaakatasossa.

Korkeammalle rakentamisessa nähtiin uusia ulottuvuuksia, koska se mahdollistaisi kunnon näköalat ja isommat asunnot.

Terassitalot mietityttivät. Ne antavat kaduille tilan tuntua, mutta lumi satelee parvekkeille estottomasti. Lisäksi terassit pitäisi suunnata etelään.

Ajurinkadun ja Lapinlinnankadulle oli ideoitu kattamista, mikä herätti epäilyjä pyöräilyn kieltämisestä.

Sokoksen katolta torille ulottuva portaikko nimettiin kärsäksi, joka ei sovi ydinkeskustan ympäristöön. Sokoksen edustan katettua julkista tilaa joukkoliikenteelle kiiteltiin.

Keränen korosti, että kaavatyössä pyritään kompromissiin, joka kunnioittaa kaupunkirakennetta ja -kuvaa.

Kaupunkikuvallisista yleissuunnitelmista voi jättää mielipiteen 8. huhtikuuta saakka.

Torin länsireunan kaavoitus on Kuopion kaupungin vetämä projekti, jossa ovat mukana kaikki suurimmat kiinteistönomistajat torin länsilaidalta. Kaavaehdotuksen on tavoitteena valmistua vuoden loppuun mennessä. Kaikkia alueen kortteleiden rakennuksia ei ole tarkoitus uusia.

Kuopion torin ympäristö voi mullistua: kaupunki julkaisi kolme visionääristä ideasuunnitelmaa

PeeÄssä aikoo laajentaa Sokoksen kiinteistöä: katolle pienpanimo sekä jopa 900 hengen tapahtumatila