Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itä-Suomen yliopisto sai kansainvälistä rahoitusta Alzheimerin taudin riskigeenien tutkimukseen

Itä-Suomen yliopisto on saanut 700 000 euron jatkorahoituksen Alzheimerin taudin riskigeenien vaikutusmekanismeja tutkivaan hankkeeseen kansainväliseltä Fidelity-säätiöltä, yliopisto kertoo tiedotteessaan.

Fidelity-säätiö myönsi rahoituksen yliopiston Neurotieteiden tutkimusyhteisön tutkijoille. Professorit Ville Leinonen, Mikko Hiltunen ja Tarja Malm osallistuvat hankkeeseen, joka on osa suurempaa kansainvälistä yhteistyötä Broad-instituutin sekä Göteborgin yliopiston kanssa.

Alzheimerin taudin riskiä kasvattavia geenimuutoksia on hiljattain löydetty progranuliini- ja TMEM106B-geeneistä. Tiedotteen mukaan näiden geenien koodaamat progranuliini- ja TMEM106B-proteiinit ovat keskeisessä osassa hermo- ja mikrogliasolujen solunsisäisessä proteiinin kuljetus- ja hajotusverkostossa, jonka merkitys Alzheimerin taudin synnyssä ja kehittymisessä tunnetaan yhä huonosti.

Tutkimuksessa käytetään idiopaattista normaalipaineista hydrokefaliaa sairastavien potilaiden hoidon yhteydessä saatuja näytteitä. Koska osalla potilaista puhkeaa myös Alzheimerin tauti, näytteiden avulla voidaan tutkia riskigeenimuutosten merkitystä Alzheimerin taudissa.

Tuloksena tutkimushankkeesta saadaan taudin mekanismiin liittyvää tietoa, jota voidaan käyttää taudin yksilöllisen synnyn ja etenemisen arvioimiseen sekä potilaan geneettisen taustan huomioivien kohdennettujen hoitojen suunnittelemiseen.

Tiedotteessa todetaan, että Itä-Suomen yliopiston Neurotieteiden tutkimusyhteisö on ollut viime aikoina keskeisesti mukana löytämässä uusia Alzheimerin taudin riskiin liittyviä geenimuunnoksia. Vaikka tautiin liittyviä riskigeenejä on löydetty useita, havaittujen geneettisten muutosten vaikutusmekanismit ovat monesti vielä epäselviä.