Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lakko vaikuttaa merkittävästi Kuopion kaupungin palveluihin – katso vaikutukset tästä

Ammattiliittojen Jytyn ja JHL:n lakko tiistaina ja keskiviikkona 29.–30. maaliskuuta vaikuttaa Kuopion kaupungin palveluihin monin tavoin. Lakon aikana useat kaupungin palvelut toimivat rajoitetusti.

Lakon ulkopuolelle on rajattu tehtävät, joiden tekemättä jättäminen voisi aiheuttaa vaaraa kansalaisten hengelle, terveydelle, turvallisuudelle tai omaisuudelle.

Kuopion kaupunki työnantajana ja ammattijärjestöjen edustajat ovat viime viikon torstaina käyneet lakkorajaneuvotteluja tehtävistä, jotka eivät kuulu lakon piiriin.

Tuolloin lakkorajaneuvotteluissa työtaistelun ulkopuolelle rajattiin muun muassa Pohjois-Savon pelastuslaitos kokonaisuudessaan sekä vastaanottopalvelujen kiireellinen hoito virka-aikana ja ilta- ja viikonloppuvastaanotossa sekä suun terveydenhuollon kiireellinen hoito.

Lakon vaikutukset kohdistuvat muun muassa perusopetukseen ja varhaiskasvatukseen sekä joihinkin terveydenhuollon palveluihin ja sosiaalipalveluihin. Myös hyvinvoinnin edistämisen palveluissa tulee olemaan rajoituksia ja katkoksia.

Lakon vaikutuksista tiedotetaan myös palvelujen omilla verkkosivuilla ja sosiaalisen median kanavissa.

Tietoja lakon vaikutuksista kaupungin palveluihin on alla. Tietoja lakon vaikutuksista kaupungin palveluihin päivitetään kaupungin verkkosivuille tänne.

Aikuissosiaalityö

Asiakkaiden asiointi 29.-30.3. vain ajanvarauksella. Aikuissosiaalityön ovet ovat suljettuna, eikä asiakkaiden vuoronumeropalvelua voida toteuttaa ko. päivinä.

Asukastoiminta

Asukastoiminta on suljettuna lakon vuoksi 29.-30.3.

Ikäihmisten päivätoiminta

Osapäivätoiminnan ryhmät on peruttu 29.–30.3. Kokopäivätoiminta ryhmät toimivat normaalisti. Ne asiakkaat, joita muutos koskee ovat saaneet asiasta henkilökohtaisen tiedon.

Kaupunkiympäristön palvelualueen asiakaspalvelu

Asiakaspalvelu ja palveluneuvonta valtuustotalolla (Suokatu 42) on suljettuna keskiviikkona 30.3.

Kansalaisopisto

Kansalaisopistolla asiakaspalvelu suljettu ti-ke. Vaikutuksia voi olla myös joidenkin ryhmien opetukseen.

Kansalaisopisto tiedottaa asiasta tarkemmin maanantaina 28.3. verkkosivuillaan ja sosiaalisen median kanavissa.

Kirjasto

Vaikutusten laajuutta kirjastopalveluihin ei vielä tiedetä tarkasti. Kirjastot ovat kyseisinä päivinä mahdollisesti suljettuina tai avoinna rajoitetusti. Pääkirjasto pyritään pitämään avoinna aamuvuorossa noin klo 8-16. Omatoimikirjastot (Jynkkä, Karttula, Nilsiä, Puijonlaakso, Kaavi, Tuusniemi, Maaninka) ovat avoinna ainakin omatoimisesti klo 7-21.

Asiaa tarkastellaan kaikkien toimipisteiden ja kirjastoautojen osalta tarkemmin tiistaina aamulla. Seuraa kirjaston tarkempaa tiedostusta verkkokirjastosta kuopio.finna.fi.

Työtaistelun toteutuessa asiakkaiden lainojen eräpäiviä siirretään niin, etteivät ne eräänny mainittuina päivinä.

Koulut / ruokailu ja iltapäivätoiminta

Työnseisaus tulee aiheuttamaan merkittäviä katkoksia Kuopion kouluilla ja päiväkodeissa 29.-30.3.2022 ruoka-, laitoshuollon ja kiinteistöpalvelujen toteutuksessa.

Kaikille kouluille on toimitettu jonkinlainen koululounas/eväsruoka eli eväitä ei ole tarvetta pakata lapsille mukaan. Koululounaan sisältö voi vaihdella toimipaikkakohtaisesti ja elintarvikkeiden saatavuuden mukaan. Erityisruokavalioita ei valitettavasti voida ottaa huomioon.

Mikäli työnseisaus toteutuu, Kuopion kaupunki ei voi järjestää iltapäivätoimintaa lakkopäivinä. Vaikeavammaisten lasten hoidon osalta voitte ottaa tarvittaessa yhteyttä vammaispalveluiden palveluohjaukseen.

Liikuntapaikat

Lakko vaikuttaa Kuopion kaupungin liikuntapaikkojen aukioloon ti-ke 29.-30.3. niin, että Lippumäen hallin uima-altaat joudutaan sulkemaan. Kuntosali sekä ryhmäpukuhuone ja sen pesutilat ovat käytössä. Kuntolaakson uimahalli ja kuntosalit, Kuopio-halli ja Studentia pysyvät avoinna.

Ulkoliikuntapaikoista hyppyrimäki suljetaan ja latuja ei kunnosteta ti-ke 29.-30.3, paitsi Tahkolla, missä latujen kunnostus toimii normaalisti. Liikuntatilojen varauspalvelu on suljettuna 29.-30.3.

Tiedotusta on Liikkuva Kuopio-somekanavissa (Facebook, Instagram).

Museot

Kuopion korttelimuseo on suljettu 29.-30.3.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden asiakasmaksuyksikkö

Suljettu lakon ajan.

Suun terveydenhuolto

Lakolla on vaikutusta suun terveydenhuollon välinehuoltoon: suun terveydenhuollon kiireettömissä palveluissa tulee olemaan pula puhtaista välineistä koko loppuviikon ajan. Tämän takia suun terveydenhuollon kiireettömillä vastaanottoajoilla voidaan joutua poikkeamaan suunnitelluista hoidoista ja toimenpiteistä. Vastaanottoaikoja saatetaan myös joutua perumaan torstailta ja perjantailta, kun välinehuollon suman purku on kesken. Päivystyksen ja kiireellisen hoidon vastaanotot toimivat normaalisti.

Vammaispalvelut

Päivä- ja työtoiminnan yksiköt ovat suljettuina lakon ajan. Asiakkaiden päivä- ja työtoiminnan kuljetukset ja ruokailut on peruttu ko. aikana. Lakolla voi olla vaikutusta asiakkaiden työosuusrahojen maksatukseen ja matkakorttien lataamiseen. Asiakkaiden päätöksen mukaista tuettua asumista ja asumisen ohjausta järjestetään vain tarvittaessa.

Vanhuspalvelut

Ikäihmisten ja erityisryhmien palveluohjauksen osalta voi vaikuttaa sovittujen asiakastapaamisten peruuntumisina. Ensisijaisesti turvataan kiireellinen ja välitön palvelutarve. Asiakkaille ilmoitetaan peruuntuvista kotikäynneistä, mikäli niitä tulee.

Ikäihmisten neuvonnassa takaisinsoittoja joudutaan tarvittaessa tekemään pidemmällä aikavälillä/viiveellä.

Varhaiskasvatus

Lakko koskee osaa Kuopion varhaiskasvatuksen henkilöstöstä sekä Servican ruoka-, laitos- ja kiinteistöhuollon henkilöstöä.

Servica varaa työnseisauspäiville 29.–30.3. päiväkotien keittiöihin aamupala-, lounas- ja välipalatarvikkeita. Servica on ilmoittanut, että lakkopäivinä on tarjolla mm. jugurttia, hedelmiä, kiisseliä, leipää ja pillimehuja.

Servica ei pysty turvallisuussyistä toteuttamaan erityisruokavalioita, joten erityisruokavaliota noudattavien lasten mukaan pyydetään laittamaan omat huolellisesti pakatut ja nimetyt eväät lakkopäivinä. Päiväkodeissa kylmätilat ovat rajallisia. Sen vuoksi on toivottavaa, että kotoa tuodut elintarvikkeet eivät vaatisi kylmäsäilytystä eikä lämmit-tämistä, jolloin niitä olisi mahdollisuus säilyttää lapsen lokerossa.

Lakon vuoksi voi tulla tilanteita, joissa päiväkoteja joudutaan sulkemaan tai yksikön aukioloaikaa muuttamaan. Näistä tilanteista tiedotetaan päiväkotikohtaisesti tarkemmin. Lapsia voidaan ottaa hoitoon kyseisinä päivinä ainoastaan paikalla olevan henkilöstön määrän mukaisesti lain mitoitusta noudattaen. Tämä voi tarkoittaa sitä, että kaikkia lapsia ei pystytä ottamaan päiväkotiin kyseisinä päivinä.

Lakko vaikuttaa myös perhepäivähoidon järjestelyihin. Jos lapsen perhepäivähoitaja on lakossa, pyritään hoito järjestämään mahdollisuuksien mukaan päiväkodeissa.

Lakkopäivinä ei ole avointa varhaiskasvatustoimintaa.

Varhaiskasvatuspalvelut pyytää lasten huoltajia varautumaan lakkoon järjestämällä lasten päivähoidon itse tiistaina ja keskiviikkona

29.-30.3.2022. poissaolopäivät ovat maksuttomia ja ne vähennetään kuukausimaksusta.

Lähde: Kuopion kaupunki

Kunta-alan työtaistelu alkoi - lakkotapahtumassa vaadittiin palkankorotuksia

Ensimmäinen lakkoaamu alkoi Kuopion päiväkodeissa rauhallisesti – Murot maistuivat aamupalalla

Päiväkoteja ehkä kiinni ensi viikolla Kuopiossa, koululaiset jäämässä ilman koululounasta – Syynä työnseisaus

"Jos omat eväät pitäisi tuoda useammin, ei kaikilla olisi siihen välttämättä varaa" – Omin eväin kouluun