42 ukrainalaista saa opinto-oikeuden Itä-Suomen yliopistoon – rehtori: "Hakijoiden määrä osoittaa, että tälle oli tarvetta"

Itä-Suomen yliopisto kertoo myöntävänsä 42 ukrainalaiselle erillisen opinto-oikeuden humanitäärisen kriisin vuoksi.

Lisäksi yliopisto myöntää kymmenelle valitulle apurahan matkustus- ja elinkustannusten kattamiseksi, ja alkaa tarjota avoimen yliopiston opintoja ukrainalaisille maksuttomasti.

– Erillinen opinto-oikeus on nopein ja joustavin tapa tarjota Ukrainasta paenneille mahdollisuus jatkaa yliopisto-opintojaan Suomessa, akateeminen rehtori Tapio Määttä kertoo yliopiston tiedotteessa.

Yliopisto avasi maaliskuun alussa erillisen opinto-oikeuden ja apurahan haun ukrainalaisille tutkinto-opiskelijoille. Haku oli suunnattu opiskelijoille, joilla on Ukrainan kansalaisuus, voimassa oleva opinto-oikeus jossakin ukrainalaisessa yliopistossa ja joiden opiskelun sotatoimet ovat keskeyttäneet. Yhteensä hakemuksia tuli 135 kappaletta, joista 42 hyväksyttiin.

– Hakijoiden määrä osoittaa, että tälle oli tarvetta. Valmistelemme haulle jatkoa huhtikuun aikana, Määttä sanoo.

Valitut opiskelijat voivat suorittaa opintoja Itä-Suomen yliopiston Kuopion ja Joensuun kampuksilla 31. heinäkuuta 2024 asti. Yliopiston tiedotteen mukaan opinto-oikeus myönnettiin, jos hakijan suoritetut opinnot olivat soveltuvia Itä-Suomen yliopistossa järjestettäviin opintoihin nähden.

Hakijoiden määrä osoittaa, että tälle oli tarvetta. Valmistelemme haulle jatkoa huhtikuun aikana.

Tapio Määttä

Valtaosa ukrainalaisten erillisistä opinto-oikeuksista myönnettiin yhteiskunta- ja kauppatieteiden tiedekuntaan. Opiskelijoilla on mahdollisuus hakea myöhemmin Itä-Suomen yliopiston kandidaatti- tai maisteriopintoihin, mikäli kelpoisuusvaatimukset ja valintaperusteet täyttyvät.

Apurahaa saaville ukrainalaisopiskelijoille Itä-Suomen yliopisto lahjoittaa yhteensä 100 000 euroa. Apuraha myönnetään vuoden 2023 heinäkuun loppuun asti. Ukrainalaisille maksuttoman avoimen yliopiston opintotarjontaa ryhdytään myös kehittämään.

– Lisäämme aktiivisesti englanninkielistä opetustarjontaamme avoimessa yliopistossa vastaamaan myös muuten lisääntyneeseen kysyntään, Jatkuvan oppimisen keskuksen johtaja Tero Karjalainen toteaa yliopiston tiedotteessa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut