Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

42 ukrainalaista saa opinto-oikeuden Itä-Suomen yliopistoon – rehtori: "Hakijoiden määrä osoittaa, että tälle oli tarvetta"

Itä-Suomen yliopisto kertoo myöntävänsä 42 ukrainalaiselle erillisen opinto-oikeuden humanitäärisen kriisin vuoksi.

Lisäksi yliopisto myöntää kymmenelle valitulle apurahan matkustus- ja elinkustannusten kattamiseksi, ja alkaa tarjota avoimen yliopiston opintoja ukrainalaisille maksuttomasti.

– Erillinen opinto-oikeus on nopein ja joustavin tapa tarjota Ukrainasta paenneille mahdollisuus jatkaa yliopisto-opintojaan Suomessa, akateeminen rehtori Tapio Määttä kertoo yliopiston tiedotteessa.

Yliopisto avasi maaliskuun alussa erillisen opinto-oikeuden ja apurahan haun ukrainalaisille tutkinto-opiskelijoille. Haku oli suunnattu opiskelijoille, joilla on Ukrainan kansalaisuus, voimassa oleva opinto-oikeus jossakin ukrainalaisessa yliopistossa ja joiden opiskelun sotatoimet ovat keskeyttäneet. Yhteensä hakemuksia tuli 135 kappaletta, joista 42 hyväksyttiin.

– Hakijoiden määrä osoittaa, että tälle oli tarvetta. Valmistelemme haulle jatkoa huhtikuun aikana, Määttä sanoo.

Valitut opiskelijat voivat suorittaa opintoja Itä-Suomen yliopiston Kuopion ja Joensuun kampuksilla 31. heinäkuuta 2024 asti. Yliopiston tiedotteen mukaan opinto-oikeus myönnettiin, jos hakijan suoritetut opinnot olivat soveltuvia Itä-Suomen yliopistossa järjestettäviin opintoihin nähden.

Hakijoiden määrä osoittaa, että tälle oli tarvetta. Valmistelemme haulle jatkoa huhtikuun aikana.

Tapio Määttä

Valtaosa ukrainalaisten erillisistä opinto-oikeuksista myönnettiin yhteiskunta- ja kauppatieteiden tiedekuntaan. Opiskelijoilla on mahdollisuus hakea myöhemmin Itä-Suomen yliopiston kandidaatti- tai maisteriopintoihin, mikäli kelpoisuusvaatimukset ja valintaperusteet täyttyvät.

Apurahaa saaville ukrainalaisopiskelijoille Itä-Suomen yliopisto lahjoittaa yhteensä 100 000 euroa. Apuraha myönnetään vuoden 2023 heinäkuun loppuun asti. Ukrainalaisille maksuttoman avoimen yliopiston opintotarjontaa ryhdytään myös kehittämään.

– Lisäämme aktiivisesti englanninkielistä opetustarjontaamme avoimessa yliopistossa vastaamaan myös muuten lisääntyneeseen kysyntään, Jatkuvan oppimisen keskuksen johtaja Tero Karjalainen toteaa yliopiston tiedotteessa.