Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kysy ravinnosta | Down-lapsen ruokavalio

Hei! Perheeseemme syntyi Down-lapsi. Hän ei vielä syö kiinteää ruokaa. Ajattelin jo etukäteen kysyä, onko Downin syndroomaan liittyen jotakin erityistä, mitä pitäisi ruokavaliossa huomioida? T. Miina

Hei Miina! Downin oireyhtymään liittyy monenlaisia terveyshaasteita, joista osaa voidaan hyvällä ruokavaliolla ja elämäntavoilla lievittää.

Downiin liittyy normaalia suurempi riski ylipainoon. Keliakia on myös Down-henkilöillä muuta väestöä yleisempää.

Hyviä ruokailutottumuksia opitaan pienestä pitäen, aikuisena tottumusten muuttaminen on haastavaa. Ruoan energiamäärän on syytä olla hieman pienempi. Ruokavalion monipuolisuuteen ja säännölliseen ateriarytmiin on siis syytä kiinnittää erityistä huomiota. Runsaasti kasviksia, marjoja ja hedelmiä sisältävä, kuitupitoinen ruokavalio on painonhallinnan lisäksi eduksi myös Downiin liittyvän ummetuksen hoitamiseksi. Riittävä proteiininsaanti, sopiva määrä pehmeää rasvaa ja riittävä nesteensaanti auttavat kylläisyydentunteen kehittymisessä.

Vitamiinien ja kivennäisaineiden tarve ei vähene, vaikka energiantarve onkin hieman tavallista alhaisempi. Niiden riittävä saanti on helpointa turvata monipuolisella ruoalla. Tarvittaessa monivitamiini-kivennäisainevalmiste voi myös olla käytössä. D-vitamiinilisä on aina tarpeen. Rautalisää tarvitaan, jos anemiaa ilmenee.

Huolellinen hammashygienia on tärkeää, sillä Down-henkilöille kehittyy herkästi kiinnityskudossairauksia. Säännöllinen ateriarytmi, sokeripitoisten tuotteiden rajoittaminen ja ksylitolituotteiden käyttö ovat tärkeä osa myös suun terveyttä.

Oireyhtymään liittyy usein suun, nielun ja kielen rakenteellisia ja motorisia haasteita, jotka vaikeuttavat syömistä ja puhumista. Ne voivat rajoittaa rakenteeltaan haastavien ruokien syömistä ja siten yksipuolistaa ruokavaliota. Kiinteiden ruokien syömään oppiminen voi viedä tavallista kauemmin aikaa. Sakeiden nesteiden suosiminen (esim. piimä) tai juomien sakeuttaminen apteekista saatavilla jauheilla voi olla tarpeen, sillä ohuiden nesteiden juominen vaatii suun motoriikan kehittyneisyyttä.

Suositellut aloitusiät eri ruoka-aineryhmille ja kiinteisiin ruokien totuttelun aikataulu ovat samat kaikille lapsille. Lapsentahtisuus uusien rakenteiden opettelulle on kuitenkin avainasemassa, kiirettä ei ole! Ruokailun apuvälineet ovat hyödyllisiä, jos normaaleilla aterimilla syöminen ei meinaa luonnistua.

Kati Laine on kuopiolainen laillistettu ravitsemusterapeutti. Osoite: kysyravinnosta@savonsanomat.fi.