Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jukon lakko alkaa Kuopiossa – näin työnseisaus vaikuttaa palveluihin

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Jukon lakko alkaa Kuopiossa tiistaina.

Juko ilmoitti kahden vuorokauden työnseisauksesta maanantaina puolenpäivän aikaan.

Lakko sulkee Kuopiossa kouluja ja päiväkoteja. Työnseisaus ei koske Alavan ja Paloahon kouluja, jotka toimivat normaalisti.

Lisäksi lakko vaikuttaa Kuopiossa muun muassa joihinkin terveyden- ja sosiaalipalveluihin.

Työtaistelu on rajattu siten, että se ei koske tehtäviä, joiden tekemättä jättäminen voisi aiheuttaa vaaraa kansalaisten hengelle, terveydelle, turvallisuudelle tai omaisuudelle.

Lakon ulkopuolelle on rajattu muun muassa pelastustoimen tehtävät, kiireelliset sosiaalipäivystyksen tehtävät, perusterveydenhuollon ja suun terveydenhuollon päivystyksen sekä kiirevastaanotot.

Paikallisissa neuvotteluissa lakon ulkopuolelle on rajattu muun muassa Pohjois-Savon pelastuslaitos kokonaisuudessaan ja perusterveydenhuollolle ja suun terveydenhuollolle välttämättömät toiminnot.

Lakon kaikki vaikutukset Kuopiossa löytyvät täältä.

Kuopion kaupungin palveluksessa työskentelee noin 2 100 jukolaista korkeakoulutettua työntekijää ja esihenkilöä.

Lakko päättyy keskiviikkona kello 23.59.

Jukolaiset järjestävät tiistaina mielenilmauksen Kuopiossa.

Jukolaisten kulkue lähtee Satamatorilta kello 12 ja päätyy mielenilmaukseen Kuopion torille.

– Me kuopiolaiset kunta-alan työntekijät menemme lakkoon, jotta työmme arvostus ei jäisi vain juhlapuheiden tasolle, vaan näkyisi myös palkassa, toteaa lakkopäällikkö Urpu-Maarit Bruun Kuopiosta Jukon tiedotteessa.

Kunta-alan työehtosopimusneuvottelut alkoivat tammikuussa, mutta ne keskeytyivät tuloksettomina työnantajan ilmoituksesta helmikuun lopussa. Työriita siirtyi valtakunnansovittelijalle, jonka sovitteluesityksen palkansaajajärjestöt hylkäsivät.

Nyt kunta-alan työriitoja sovittelemaan on asetettu sovittelulautakunta.

Kuopion lisäksi Jukon kaksipäiväinen lakko alkaa tiistaina Tampereella. Viime viikolla työtaistelu oli Turussa, Rovaniemellä, Jyväskylässä ja Oulussa.

Ensi viikolla lakko etenee Helsinkiin, Vantaalle, Espooseen ja Kauniaisiin.