Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Arto Noraksen 42 vuotta kestänyt pesti päättyy – tilalle Kuopiossa torstaina esiintyvä viulisti Elina Vähälä

Naantalin musiikkijuhlien taiteellinen johtaja vaihtuu alkavan kesän festivaalin jälkeen. Musiikkijuhlien perustajan, peräti 42 vuotta tapahtumaa luotsanneen sellisti Arto Noraksen tehtävän perii viulisti Elina Vähälä. Naantalin musiikkijuhlasäätiön hallitus päätti uudesta taiteellisesta johtajasta maanantaina.

Vähälä on Naantalin musiikkijuhlien pitkäaikainen vakiovieras ja eräs Suomen kansainvälisesti menestyneimmistä ja kysytyimmistä viulisteista. Hän muun muassa esiintyy Kuopion kaupunginorkesterin solistina torstaina Valoisaa viulismia -konsertissa.

– Nyt on hyvä aika siirtää taiteellinen vetovastuu uudelle sukupolvelle, toteaa toukokuussa 80 vuotta täyttävä Noras tiedotteessa.

Noras on vakuuttunut siitä, että musiikkijuhlat on hyvissä käsissä.

– Tunnen Elinan pitkältä ajalta, ja arvostan hänen taiteellisia ansioitaan ja musiikillisia pyrkimyksiään. Itse aloitin musiikkijuhlatyöskentelyn reilu 40 vuotta sitten amatöörinä, Elina jo valmiina ja kokeneena ammattilaisena, Noras kertoo.

Arto on luonut festivaalin, joka on sisällöltään maailmanluokkaa ja tunnelmaltaan idyllinen.

Naantalin musiikkijuhlat sai alkunsa, kun ensimmäinen festivaali järjestettiin kesällä 1980 Noraksen aloitteesta. Sen jälkeen noin puoli miljoonaa kävijää on kuullut musiikkijuhlilla yli 3 000 teosta noin 60 orkesterin ja 700 taiteilijan esittäminä.

– Arto on luonut festivaalin, joka on sisällöltään maailmanluokkaa ja tunnelmaltaan idyllinen. Aion luotsata tätä festivaalia kunnioittamalla sen perinteitä ja uudistamalla sitä oman taiteilijapersoonani kautta, Vähälä kertoo tiedotteessa.

– Olen tavattoman kiitollinen saamastani luottamuksesta. Naantalin musiikkijuhlat on ainutlaatuinen yhdistelmä musiikkia ja merellisyyttä, ja olen saanut kuulua sen muusikkoperheeseen jo yli 20 vuotta.

Vähälä on paitsi orkesterisolisti myös kamarimuusikko sekä opettaja: hän on vuonna 2009 toimintansa aloittaneen Viuluakatemian perustajajäsen sekä Wienin musiikin ja esittävän taiteen yliopiston viuluprofessori.

Lisäksi Vähälä on toiminut Sysmän musiikkijuhlien taiteellisena johtajana.

Vähälä aloitti viime vuonna myös Oulun musiikkijuhlien taiteellisena johtajana yhdessä saksofonisti Jukka Perkon kanssa, mutta hän jättää tehtävän aloittaessaan Naantalissa.

Ensimmäinen Vähälän suunnittelema Naantalin musiikkijuhlien ohjelma kuullaan ensi vuoden kesäkuussa.

Vaikka Noras jättää taiteellisen johtajan tehtävän, hän ei hylkää Naantalin musiikkijuhlia. Tulevaisuudessa Noras luotsaa tapahtumassa kansainvälisen huipputason selloakatemiaa.

Naantalin musiikkijuhlien pääfestivaali järjestetään 7.–18. kesäkuuta.