Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuopion ilmassa on enemmän katupölyä kuin aiemmin tänä keväänä – kasvomaskilla voi suojautua ilman epäpuhtauksilta

Katupölytilanne Pohjois-Savossa on ollut alkuviikosta toistaiseksi huonoimmillaan tänä keväänä.

Hengitettävien hiukkasten pitoisuudet ovat olleet katupölyn takia viime päivinä korkeita Kuopiossa lähes koko kaupungissa, Varkaudessa ja Siilinjärven keskustassa. Ajoittain ilmanlaatu on ollut näillä paikkakunnilla huono tai erittäin huono.

Ilmanlaatu on ollut huonoimmillaan aamun työmatkaliikenteen aikana sekä illalla ja yöllä, jolloin tuulen tyynnyttyä ilmaan noussut katupöly on jäänyt leijailemaan hengityksen tasolle.

Katupölykausi alkoi Pohjois-Savossa jo maaliskuun puolivälissä. Ensimmäisenä katupölypitoisuudet kohosivat Kuopion moottoritien vaikutuspiirissä.

Kuluneen viikon aikana Kuopiossa katupölyn torjuntaa on aloitettu levittämällä laimeaa suolaliuosta vilkkaimmin liikennöidyille kaduille. Suolaliuos estää kaduilla olevan pölyn nousemista ilmaan. Keskustan katuja puhdistetaan keskitetysti sunnuntaina 24. huhtikuuta.

Kohonneilla katupölypitoisuuksilla voi olla haitallisia terveysvaikutuksia. Epäpuhtauksille altistumista voi vähentää välttämällä oleskelua ja liikkumista vilkkaasti liikennöidyillä alueilla.

Pölyisillä alueilla liikkumista voi helpottaa käyttämällä esimerkiksi FFP2-luokan hengityksensuojainta.