Uusi sääksilive Etelä-Kallavedellä käynnissä: Naaras on jo pesällä haudontapuuhissa

Etelä-Kallavedellä on meneillään iloisen perhetapahtuman odotus. Kalasääsket ovat palanneet pesälleen, ja naaras on jo haudontapuuhissa. Lintujen elämää voi seurata Kuopion kaupungin ja Pohjanmaan Merikotkat ry:n keskiviikkona käynnistämässä sääksilivessä.

Sääksi eli kalasääski on levittäytynyt lähes kaikkialle maapallolla. Pohjois-Savossa sääksien tyypillisiä pesimäympäristöjä ovat vesistöjen rannat, luodot ja saaret. Sääksiliven lintupari palasi huhtikuussa Afrikasta. Pesälle saapui ensin koiras 19. huhtikuuta ja naaras seurasi perässä heti seuraavana päivänä.

Ensimmäisen munan naaras muni 2. toukokuuta. Se aloitti haudonnan välittömästi. Yleensä munia tulee yhteensä kolme, mutta muninta tapahtuu kahden-kolmen päivän välein.

Kuopion sääksilive

Lähetyksen aikana pääsee todennäköisesti seuraamaan poikasten kuoriutumista, poikasten ruokintaa, lentoharjoituksia ja lopulta siiville nousua. Livelähetyksen pesällä pesintä on onnistunut viitenä vuonna peräkkäin.

Poikasten arvioidaan kuoriutuvan kesäkuun alkupuolella. Lentoon sääksenpoikaset lähtevät yleensä heinä-elokuun vaihteessa. Livelähetys on käynnissä Kuopion kaupungin verkkosivuilla syyskuun puoleen väliin saakka. Silloin yleensä sääkset lähtevät muuttomatkalleen Afrikkaan.

Idea sääksikamerasta Kuopion kansallisen kaupunkipuiston alueella syntyi vuosi sitten. Silloin Pohjanmaan Merikotkat rakensi kaksi tekopesää sääkselle Kallavedelle. Toimeksianto tuli Kuopion kansalliselta kaupunkipuistolta.

– Pohjanmaan Merikotkat ry hankki luvan pesäkameralle viranomaisilta ja nyt projekti on valmis, kertoo kaupunginmetsänhoitaja Seppo Jauhiainen Kuopion kaupungilta.

Sääsuojatussa livelähetyksen kamerassa on mikrofoni. Kamera on asennettu pesälle hyvissä ajoin ennen lintujen paluuta. Pesän tapahtumia on mahdollista katsoa seurannasta takautuvasti 12 tunnin ajalta. Kameran kuva näkyy myös yöllä.

Mainos: K-Supermarket Portti

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut