Peltovalvonnat aloitetaan Pohjois-Savossa – tarkastuskäynneille päästään normaalin aikataulun mukaisesti

Juhannuksen jälkeen ely-keskus aloittaa peltotukien valvonnat Pohjois-Savon maatiloilla.

Tukea hakee tänä vuonna maakunnassa 3 400 maatilaa. Perusvalvonta tehdään 4 prosentille tiloista eli noin 140 tilalle. Kaikille valvonnassa oleville tiloille pyritään ilmoittamaan valvonnasta etukäteen. Valvonnassa tehtävät havainnot kirjataan ylös.

Asiakirjojen sähköisen tarkastamisen mahdollisuuksia on kehitetty. Niinpä tarkastuskäynneillä keskitytään asioihin, jotka tukiehdoissa on edellytetty tarkastettaviksi.

– Mitään lopullisia kirjauksia havainnoista ei tehdä viljelijää kuulematta. Hyväksi havaittu käytäntö on ollut loppupalaverin pitäminen valvonnan jälkeen, tarkastaja Leeni Toropainen kertoo.

Päätukihaun yhteydessä viljelijä ilmoittaa, mitä hän aikoo viljellä.

– Haun päättymisen jälkeen tilanne on käytännössä lyöty lukkoon, valvontapäällikkö Pauli Lehtonen kertoo.

Suunnitelmiin voi tehdä muutoksia ilman seuraamuksia esimerkiksi sääolosuhteiden takia. Ensi vuonna uuden rahoituskauden alkaessa ehtoihin on tulossa lisää joustavuutta.

Pohjois-Savossa maksettiin viime vuonna maataloustukea 135 miljoonaa euroa.

Perus- ja viherryttämistuen osuus oli 25 miljoonaa euroa. Lisäksi maidon ja lihan tuotannolle maksettiin 43,5 miljoonaa euroa.

Pohjoisista olosuhteista johtuvaa luonnonhaittakorvausta maksettiin 39,5 miljoonaa euroa ja luonnonmukaisen tuotannon tukea 4,1 miljoonaa euroa.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut