Itä-Suomen yliopisto keräsi 3,8 miljoonaa euroa – lahjoituksia noin 70 taholta

Itä-Suomen yliopisto sai yhteensä noin 3,8 miljoonaa euroa lahjoituksia vastinrahakampanjan aikana. Tee tietoinen valinta -keräys alkoi 10. syyskuuta 2020 ja päättyi 30. kesäkuuta 2022.

Lahjoituksista reilut 3 miljoonaa euroa kohdennettiin tietyille koulutusaloille. Lääketieteen ja farmasian koulutusala sekä maatalous-metsätieteellinen koulutusala keräsivät lähes miljoonaa euroa. Kolmanneksi eniten kohdennettuja lahjoituksia sai kauppatieteiden koulutusala.

Lahjoituksia saatiin noin 70 yksityishenkilöltä, yritykseltä, säätiöltä ja muulta organisaatiolta.

Valtio pääomittaa yliopistoja vastinrahoituksella, joka jaetaan yliopistojen kesken suhteessa näiden keräämään yksityiseen pääomaan. Jokainen kampanjan aikana kerätty euro voi tuottaa yliopistolle jopa 2,50 euroa vastinrahaa. Vastinrahan suuruus selviää myöhemmin.

Itä-Suomen yliopisto käsittelee lahjoitusvarojen käyttöä tulevana syksynä, kun se valmistelee vuoden 2023 talousarvion.

– Kiitämme lämpimästi kaikkia lahjoittajia. Saaduilla lahjoituksilla tuetaan yliopistomme strategista kehittymistä, rehtori Jukka Mönkkönen sanoo.

Yliopisto asetti keräystavoitteekseen 6 miljoonaa euroa, joten tavoitetta ei pystytty saavuttamaan. Yliopisto jatkaa varainhankintaa edelleen, vaikka keräyskampanja on päättynyt.

Itä-Suomen yliopiston rehtori Jukka Mönkkönen kertoo olevansa tyytyväinen vastinrahakampanjan keräystulokseen, vaikka se jäikin tavoitteesta.

– Kuuden miljoonan euron tavoite otettiin siksi, että aikaisemmat kampanjat tuottivat sen verran. Neljä miljoonaa on varsin kelpo tulos näissä olosuhteissa.

Tavoitteesta jääminen ei Mönkkösen mukaan merkitse erityisiä säästöpaineita.

– Tämä oli pääomakeräys. Pääoman tuotot ovat sellaista rahaa, jota ei ole korvamerkitty mihinkään, vaan jonka voimme käyttää omaehtoisesti strategiamme mukaan. Se antaa pelimerkkejä ja resursseja tutkimuksen ja koulutuksen kehittämiseen, esimerkiksi tutkijoiden ja professorien rekrytointiin.

– Yksi ajankohtainen kohde luonnontieteellisen koulutuksen strategisen kehittämisen rahalle on teknillisen alan koulutuksen käynnistyminen ensi vuonna.

Juttua päivitettu 1.7. kello 11.50: Lisätty rehtori Jukka Mönkkösen kommentit.

Varainkeruussa yliopistojen erot kasvavat

Noin puolet yliopistoista saavuttamassa tavoitteensa – rahaa kerätty 62 miljoonaa euroa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut