Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuopiossa neljänsiin koronarokotuksiin jo heinäkuun puolella – ruuhkan estämiseksi aloitusryhmässä on kuitenkin pieni poikkeus

Kuopiossa suunnitellaan parhaillaan, milloin rokotukset pystytään aloittamaan. Kuopion terveyskeskuksen vastaava ylilääkäri Pauliina Sulku vakuuttaa, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) antamassa suositusaikataulussa, eli elokuun alussa kuitenkin pysytään.

– Näillä näkymin aloitamme kaikkien 75 vuotta täyttäneiden rokottamisen ensi viikolla 25. heinäkuuta.

Rokotteita on, mutta tällä hetkellä pula on rokottajista. Jo viime viikolla Sulku kertoi huolensa siitä, kuinka saada rokottajia tarpeeksi töihin, jos rokotukset aloitetaan ennen elokuuta.

– Nyt tämä tehtävä annettiin THL:ltä taas erittäin lyhyellä aikataululla. Henkilöstön saatavuudessa on haastetta koko Suomessa. Kuopiossa rekrytointi näyttää hyvältä, mutta koska kuumin lomakausi on meneillään, ei rokottajia saada välttämättä tänään tai huomenna, huomauttaa Sulku.

Kaikille rokottajille, niin eläkkeellä oleville kuin lomalaisillekin, on laitettu viestiä, ja Sulun mukaan vastauksia on tullut mukavasti.

– Ketään ei lomalta hätyytetä töihin, mutta viestiä on laitettu.

Kuopiossa rokotukset aloitetaan 75–79-vuotiaista, vaikka suositus koski 70–79-vuotiaita.

– Kuopiossa on 70–79-vuotiaita lähes 13 000, ja suuremman ruuhkan välttämiseksi nyt toiminnan tehostamisvaiheessa aloitamme vanhimmista. He ovat suurimmassa riskissä vakavan taudin suhteen. Uskoisin, että aloituksesta viikon päästä voimme jatkaa 70-vuotiaiden rokotuksilla. Viimeistään elokuussa, kuten suosituksessa on.

Sulku ymmärtää riskiryhmiin kuuluvien huolen koronasta. Hän muistuttaa, että Kuopiossa tilanne on nyt varsin hyvä neljännen rokotteen osalta.

– Meillä 75–79-vuotiaistakin jo lähes 25 prosenttia on saanut neljännen rokotuksen, siinä missä valtakunnallisesti luku on noin 22 prosenttia. Yli 80-vuotiaista neljännen rokotteen Kuopiossa on saanut yli 76 prosenttia, ja valtakunnallisesti noin 65 prosenttia.

Rokotuksen saa niin kuin ennenkin, joko varaamalla ajan sähköisesti tai jonottamalla walk-in-rokotukseen Apajaan ilman ajanvarausta.

– Puhelinvaraukset ovat jo ruuhkautuneet, joten suosittelen sähköisiä ajanvarauskanavia. Henkilöstöä ei pystytä lisäämään puhelinpalveluun. Mennään kaikessa rauhassa eteenpäin, kaikki halukkaat saavat rokotteen kyllä aikanaan. Kannattaa myös seurata tiedotteita, tiedotusvälineitä ja kaupungin nettisivuja, sinne päivitämme asiaa sitä mukaa, kun uutta tietoa tulee.

Sivuasemille rokottajia saadaan Sulun mukaan myöhemmin kesällä.

Nyt jaetaan pääasiallisesti Pfizer-Biontechin Comirnaty-rokotetta ja sen rinnalla käytetään Modernan Spikewax-rokotetta. Näyttöä ei ole siitä, tehoavatko nämä uusiin koronavirusvariantteihin, kuten BA.5-varianttiin, joka leviää nyt Suomessa.

– Alunperin oli tarkoitus odottaa uusia rokotteita, mutta niitä ei vielä ole. Näillä mennään nyt THL:n suositusten mukaan, Sulku toteaa.