Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronatilanne roihahti taas – KYSiin päivittäin useita potilaita

Korona jyllää jälleen. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tilastoista käy ilmi, että Kuopion jätevesissä korona on merkittävästi lisääntynyt viime aikoina.

– Kyllä. Tautitilanne on nyt aivan toista luokkaa kuin viime kesänä. Tauti on tosin paljon lievempi, mutta tapauksia on paljon. Kotitestien positiiviset eivät edes tule tilastoihin, mutta olen kuullut, että niitäkin on paljon, kertoo Kuopion tartuntataudeista vastaava lääkäri Raija Savolainen.

Kuopion yliopistollisen sairaalan (KYS) ensiapuun tulee päivittäin noin kymmenen uutta koronapositiivista, joiden kohdalta tarkistetaan, tarvitsevatko he sairaalahoitoa vai pärjäävätkö kotona. Suurin osa lähetetään kotiin, mutta KYSillä on jatkuvasti noin kymmenen koronapotilasta hoidossa.

Tällä hetkellä ketään ei ole tehohoidossa.

– Sikäli tilanne on hyvä, mutta tartunnan saaneita on paljon. KYSillä tilanne vaihtelee päivittäin, mutta kevääseen nähden määrä on lisääntynyt. Ylä-Savossa vuodeosastolla oli keskiviikkoaamuna 12 potilasta, kertoo  KYSin johtajaylilääkärin sijainen Kimmo Mäkinen.

– Pohjois-Savossa covid kuormittaa nyt myös perusterveydenhoitoa ja terveyskeskusten vuodeosastoja.

Hoitolaitosepidemioita on Savolaisen mukaan paljon.

– Koronaa on useassa hoitokodissa ja -laitoksessa, ja se leviää herkästi. Rokote suojaa hyvin vakavalta tautimuodolta, mutta tartunnan voi saada, vaikka rokotuksia olisi ottanut viisi.

Aiemmin sairastettu korona antaa suojaa vain jonkin verran.

– Se ei ole hirveän hyvä suoja, sillä variantit muuttuvat aina jonkun verran. Henkilö voi sairastua uudelleen parin kuukauden välein, Savolainen huomauttaa.

Sairastuminen riippuu yksilön vastustuskyvystä. Siksi perheen sisällä kaikki eivät välttämättä saa tautia.

Moni kokee tällä hetkellä leviävän, lievemmän koronavariantin tavallisen flunssan kaltaisena, päänsärkynä ja kurkkukipuna.

– Suositus on pysyä viisi vuorokautta kotona oireiden alkamisesta ja palata ihmisten ilmoille vasta, kun oireet ovat poissa.

– Ei ole viitteitä, että koronavariantti olisi aikaisempia äkäisempi jälkitaudeiltakaan, eikä se siten herätä huolta, Mäkinen lisää.

Osalla tauti on oireetonkin, eikä testiä edes tehdä. Lisäksi liikkeellä on tavallista kesäflunssaa, joka on levinnyt joukkotapahtumien ja epävakaan sään viilentämän ilman ansiosta.

Mäkisen mukaan koronatilanne on huolestuttava sikäli, että iäkkäämmät ovat potentiaalisessa vaarassa. Savolainen muistuttaa, että riskiryhmille korona on riski.

– Suosittelen riskiryhmiin kuuluville maskin käyttöä paikoilla, joissa lähikontaktia ei voi välttää. Olen ihmetellyt hieman, miten maskeista onkin luovuttu joukkotapahtumissa niin nopeasti.

– Eikä käsien pesua ja desinfiointia kannata ikinä unohtaa, nyt kun siihen on opittu. Sillä ehkäistään muitakin pöpöjä, ja myös norovirusta on ollut liikkeellä.

Lisäksi koronan takia joudutaan jäämään pois töistä, millä on iso taloudellinen merkitys. Mäkinen onkin huolissaan hoitohenkilökunnan riittämisestä.

– Sijaisista on kova pula, tilannetta joudutaan tarkastelemaan päivittäin. Jos vähäinen henkilökunta sairastuu, järjestelyjä pitää tehdä lisää. Annan kiitoksen henkilökunnalle, joka suostuu joustamaan, vaihtaa työvuorojaan ja peruu lomiaan. Ilman henkilökunnan venymistä tästä ei tulisi mitään. Koko ajan ollaan tilanteessa, jossa joutuu miettimään järjestelyjä tarkkaan.

Vaaratilanteita tai haittoja henkilökunnan järjestelyjen takia ei suoranaisesti ole Mäkisen mukaan ollut.

– Kukaan ei ole jäänyt vähemmälle hoidolle. Enemmän olen huolissani henkilökunnan jaksamisesta.

Venymisestä on linjattu henkilökunnalle Mäkisen mukaan pieniä muodollisia palkkioita.