Elokuva-arvio | Japanilaiseen junaan sijoittuva Bullet Train -trilleri on tähtinäyttelijöillä kuorrutettua synkkää komediaa ja lahtausta Tarantinon hengessä

Bullet Train

Tokiosta lähtee luotijuna, johon on toisistaan tietämättä lippunsa ostaneet seitsemän palkkamurhaajaa. Heillä kaikilla on oma tehtävänsä – tai niin he luulevat – ja kuitenkin taustalla juonikkaista lankoja punoo yksi pääpirulainen.

Matkan edetessä kaikkien keskinäiset suhteet, aikaisempi historia sekä kaiken toiminnan päämotiivi alkavat avautua. Ja siinä sivussa vainajoituu yksi sun toinenkin, kuten asiaan kuuluu.

Elokuva perustuu japanilaisen Kôtarô Isakan kirjoittamaan kirjaan Maria Beetle (2010), josta elokuvakäsikirjoituksen on laatinut Zak Olkewicz.

Tarinan tyylilaji on synkkääkin synkempi trilleri, jossa on valtavasti komediallisia elementtejä. Se, miten päähenkilöiden menneisyys kiedotaan toisiinsa, on paljon velkaa Quentin Tarantinon tuotannolle. Erityisesti takautumat ovat melkein pastissimaisia kunnianosoituksia tarantinomaiselle elokuvakerronnalle.

Draamallisestihan kyse on siitä, kuinka raakaa väkivaltaa ja sen kuvausta kevennetään sanallisella voimanmittelöllä. Repliikeillä rakentuukin monta rinnakkaistarinaa, joiden sisällöt ovat elokuvan suurinta antia. Vakavuus ja naurettavuus kieppuvat toisissaan kuin jin ja jang.

Toki Bullet Train on myös suurten niminäyttelijöiden varaan rakennettu spektaakkeli. Brad Pitt näyttelee takuuvarmoin ottein epäonnista rahasta lahtaajaa, joka yrittää löytää elämälleen uutta suuntaa tietoisuustaitojen ja zeniläisen ajattelun sekä terapian myötävaikutuksella. Muissa rooleissa nähdään muun muassa Aaron Taylor-Johnson, Hiroyuki Sanada ja Sandra Bullock.

Pittin roolisuoritus on lystikäs ja sisältää paljon niin kerronnallisia kuin roolihahmollisiakin yllätyksiä.

Ohjaaja David Leitch (muun muassa Deadpool 2) on meritoitunut myös actionelokuvien stuntmanina ja eikä siis ihme, että toiminnalliset kohtaukset on tehty taiturimaisesti. Komeata katsottavaa on siis niille silmäpareille, jotka pitävät liikkeestä ja lahtauksesta.

Suurta elokuvataidetta Bullet Train ei toden totta ole. Mutta omassa tyylilajissaan se on hilpeää, kepeää ja naurettavaa valkokangasviihdettä. Oivallista todellisuuspakoa kaiken kaikkiaan.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut