Elokuva-arvio | Viiden tähden täysosumassa ilkikurinen keijukainen ja omintakeinen poika pelastavat luontoa

Marja Pyykkö ohjasi upean koko perheen elokuvan, jossa tarinan syvällisyys ja hienot lapsinäyttelijät nousevat suuriin rooleihin.

Sihja – kapinaa ilmassa

Ohjaus Marja Pyykkö. Rooleissa: Elina Patrakka, Justus Hentula, Eero Ritala, Elena Leeve, Elmer Bäck, Pirjo Lonka ja Fiia.

Luonnosta intohimoisesti kiinnostunut Alfred palaa kesäloman jälkeen maaseudulta kotiin ja tuo tietämättään tuliaisiksi kaupunkiin autoon piiloutuneen Sihja Pönttöhiittisen. Sihja on kuin toisesta maailmasta: nuhjuinen, säännöistä piittaamaton, käkkärätukkainen ja omapäinen. Kaiken hyväkkääksi Sihja osaa lentää, sillä hän on ihan oikea keiju.

Alfredin ja Sihjan epätodennäköinen mutta antoisa tutustuminen ja ystävyys rikastuttavat niin heitä kuin lähipiiriäänkin. Varsinkin Alfredin äiti ja isä pääsevät ihmettelemään keijukaisen poikkeuksellisia käytöstapoja ja edesottamuksia. Aikuisten stereotyyppiset vaatimukset hyvistä tavoista ja kiltteydestä asettuvat toiseen valoon näissä kohtaamisissa.

Varsinainen draama ja jännitteet rakentuvat lähistöllä olevan lannoitetehtaan toiminnan vuoksi. Tehdas on laseeraamassa markkinoille ihmeitä tekevän Mirakulaus-tuotteen, joka tappaa puutarhassa rikkaruohot ja muut tarpeettomuudet ja antaa ihmisten vaalimien kasvien sekä kukkien kukoistaa? Mutta kaikki ei olekaan sitä, mitä tehtaan väki lupaa ja antaa olettaa.

On kerrassaan ihastuttavaa nähdä sekä kokea näin taidokkaasti luotu kotimainen koko perheen elokuva, jossa kuvataan lasten ja aikuisten maailmoiden kohtaamista fantasiaa taidokkaasti hyödyntäen.

Vaikka elokuvan pääteema – se, mitä me teemme luonnolle ja sen monimuotoisuudelle – on haudanvakava ja elintärkeä, aihetta käsitellään sekä tosissaan että tarvittavalla, tyylikkäällä huumorilla. Näin elokuvaan syntyy kepeyttä, joka edesauttaa viestin perillemenoa.

Päähenkilöiden – Sihjan ja Alfredin – keskinäinen dynamiikka, erilaisuudet ja samanlaisuudet, rakentavat tarinaan hienoja arvoja, samaistuspintaa. Niin meistä ihmisistä kuin keijuistakin löytyy tunteita, kasvukipuja, tarpeita ja haaveita jaettavaksi saakka. Pojan ja keijun yhteinen tavoite luonnon pelastamiseksi on todellinen, mutta samalla kyse on kasvamisesta, itsensä etsimisestä.

Tämän kauniin, vakavan sekä erinomaisen hauskan elokuvan vaikuttavuus syntyy siitä, kuinka luontevasti nykyaikaiseen todellisuuteen onnistutaan luontevalla tavalla tuomaan keijujen maailma. Nämä kaksi olemisen tasoa kohtaavat luonteikkaasti ja luonnollisesti.

Ei ole kyse silkasta sadusta, vaan katsojien mielikuvituksen rikastuttamisesta.

Fantastisen elokuvan eittämättä suurimmat tähdet ovat päänäyttelijät. Elina Patrakka (12) on Sihjana hillittömän vakuuttava, kepeän lystikäs, tunteikas sekä eläväinen. Hänen moni-ilmeinen ja vapautunut roolisuorituksensa suo monta tuntuvaa riemuisaa hetkeä. Se, että hänen keijuinen hahmonsa on rönsyilevä ja homssuinen, antaa tilaa ilkikurisuudelle sekä hupsuttelulle.

Alfredia näyttelevä Justus Hentula luon koskettavan henkilöhahmon kiltistä pojasta, jonka omaperäisyys ei ihan helposti kohtaa ikätovereita. Hentulan rooli tasapainottaa taidokkaasti tarinaa ja tuo mukaan ystävyyden sekä erilaisuuden hyväksymisen teemoja.

Sihja – kapinaa ilmassa on kuvattu kikkailematta, mahdollisimman arkisesti. Valittu tyyli mahdollistaa sen, että itse tarinan syvyys pääsee esille, eikä huku efektien alle. Äänisuunnittelu ja musiikki rakentavat kuvien taustalle hienoja tunnelmia.

Kerrassaan komea Sihja – kapinaa ilmassa sopii kaikenikäisille. Mutta erityisesti olisi suotavaa, että kaikki ne vanhemmat ja isovanhemmat jotka käyttävät puutarhoissaan Roundup-myrkkyä, kävisivät katsomassa elokuvan yhdessä lasten kanssa. Siinä kun voisi olla oppimisen paikka aikuisellekin.

Lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut