Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Rajut ukkospuuskat riepottelivat Savoa, tuhannet ilman sähköä – palomestari: "Vähän yllätti kyllä"

Pohjois-Savossa tänään riehunut myrsky katkoi puita sähkölinjoille aiheuttaen sähkökatkoja useisiin tuhansiin talouksiin Savon Voiman jakelualueella. Pahimmillaan sähköt olivat poikki hetkellisesti yli 3 400 taloudelta, ja vielä alkuillasta sähköttömiä talouksia oli 1 300.

– On mahdollista, että yksittäisiä vikoja voi vielä tulla, mutta arvio on, että puuskat laantuvat. Tarkoitus on saada kaikki viat lauantai-illan aikana korjattua, arvioi Minna Vierimaa Savon Voiman viestinnästä

Vierimaan mukaan Pieksämäen suunnalla hajosi pari muuntajaa, mutta muutoin sähkölinjoille kaatui yksittäisiä puita. Myös vierekkäisille linjapätkille kaatuneita puita voi olla.

Kaavi, Juankoski, Tuusniemi ja Riistavesi kuuluvat Pohjois-Karjalan PKS Sähkönsiirron sähköverkkoon, ja siellä pahimmillaan kello kahden maissa sähköttä oli vajaa tuhat taloutta. Yhteensä PKS:n alueella Pohjois-Karjalassa sähköttömiä oli pahimmillaan noin 5 800.

– Savon alueella on tilanne parempaan päin. Yksittäisiä puita kaatunut linjoille ja ne on melko nopeita korjata. Muualla alueellamme myrsky on tehnyt paljon vikoja, mutta onneksi nekin ovat enemmän yksittäisiä, eikä hirmu laajoja tuhoja ole sattunut. Kaikki viat eivät ole vielä tiedossakaan, kommentoi kehitys- ja varautumispäällikkö Matti Pesonen PKS:stä.

– Ihmisillä huolena on ollut, miten käy pakasteille. Mutta jos ei pakkasia nyt availe, niiden pitäisi pysyä jäässä tämä aika, Vierimaa lisää.

Myrsky ei näkynyt pelastuslaitoksen töissä Kuopiossa juuri ollenkaan, mutta Varkauden ja Leppävirran seuduilla on ollut kiireettä.

– Myrsky pyöräytti Varkaudessa ja Leppävirralla. On ollut sellaisia kohtia, joissa useampia rykelmiä puita on kaatunut, joten isompiakin raivauksia on tehty. Yllättävän paljon puita oli kaatunut sähkölinjojen päälle, joten sähköyhtiöt hoitavat ne. Osa tehtävistä on vielä kesken, kertoo päivystävä palomestari Harri Paunonen Varkauden pelastuslaitokselta.

Paunosen mukaan myrsky pääsi hieman yllättämäänkin.

– Aamulla Pieksämäellä oli järkyttävän kova kuuro, ja paikat tulvi. Mietin, että sama tulee Varkauteenkin, ja pianhan se rytinä alkoi. Kun se loppui meiltä, Joensuussa alkoi tapahtua. Myrsky meni yli kapeana nauhana nopeasti, mutta aika paljon meni puuta nurin. Vähän se yllätti kyllä.

Leppävirran pelastuslaitoksella tehtävät olivat kesken vielä lauantaina alkuillasta. Myös sähköyhtiöiden raivausporukat ovat nyt työllistettyjä, ja puiden raivauksessa voi vielä kestää.

Kaatuneita puita tai mahdollisesti katkenneita sähkölinjoja ei saa raivata tai korjata itse, koska ne voivat olla hengenvaarallisia.

Paunosen tietoon ei ole tullut isompia omaisuus- tai henkilövahinkoja myrskyn takia.

– Joroisten lähellä Kollijoella kuusi kaatui voimalinjan päälle ja syttyi palamaan. Emme sammuttaneet sitä vedellä jännitteisten johtojen takia, joten se jäi käryämään paikalleen. Avoliekillä se ei enää palanut. Palaessaan se katkeaa ja putoaa märkään maahan, jossa palo sammuu. Sillä uskalsimme jättää puun niikseen.

Sähkökatkojen tilannetta voi seurata Savon Voiman sivujen palvelusta sekä PKS Sähkönsiirron Katkot-karttapalvelusta.