Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tulipalo keskeytti sukulaisviikonlopun vieton: "Eivät voineet tehdä mitään"

Sonkajärvellä viikonloppua viettäneen sukulaisporukan sunnuntai-iltapäivä sai käänteen, kun lämpiämässä ollut savusauna syttyi palamaan hieman ennen kello 14:ää.

Lämmittäjät olivat huomanneet, että saunan savun muodostus alkoi vain kiihtyä, ja kun he menivät katsomaan, tuli oli jo valloillaan.

– He eivät voineet tehdä sille enää mitään. Ihmisille palosta ei kuitenkaan ollut vaaraa, toteaa Ylä-Savon pelastuslaitoksen palomestari Risto-Matti Raatikainen.

Pelastuslaitoksen saapuessa paikalle noin 50-neliöinen rakennus, jossa oli savusauna sekä pukuhuone ja varasto, oli tuhoutunut kokonaan. Ensimmäisenä kohteeseen saapunut pelastusyksikkö esti palon leviämisen läheiseen metsään.

Palosta ei ollut vaaraa pihan muille rakennuksille.

– Hirsisauna oli todella vanha, mutta siihen oli myöhemmin laajennettu pukuhuone ja varasto ympärille. Sellaista näkee harvemmin. Palo sai ilmeisesti alkunsa kiukaan ja seinän välisen suojarakenteen petettyä. Sitä oli lämmitetty lauantainakin, eikä lämmityksessä ollut mitään poikkeavaa, Raatikainen kertoo.

Savusaunojen ylivoimaisesti yleisin syttymissyy on Raatikaisen mukaan se, että kiukaan ja seinän välinen suojarakenne pettää, ja kiukaasta lämpö pääsee johtumaan rakenteisiin.

– Suojarakenne on voinut olla heikosti tehty tai ajan saatossa kulunut. Savusaunoissa kannattaa aina tarkkailla, että suojamuuraukset tai -levytykset ovat ehjät, eikä esimerkiksi routa tai ajan patina ole päässyt niihin. Toki kiukaan taakse voi olla hankala päästä kunnolla tutkimaan tilannetta, Raatikainen toteaa.