Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Söikö koirasi palan myrkkysientä metsässä? Näin tilanteessa pitää toimia

Sieniretkelle on mukava lähteä vaikka koiran kanssa, mutta sienestäjän on syytä olla tarkkana, ettei karvakaveri pistä metsässä suuhunsa mitä tahansa.

Kaikki ihmiselle myrkylliset sienet ovat vaarallisia myös koirille. Sienien myrkyllisyydessä on eroja. Osa lievästi myrkyllisistä sienistä aiheuttaa vain vatsanväänteitä, mutta toiset ovat niin myrkyllisiä, että koiralle niiden syömisestä seurauksena voi olla kuolema.

Tappavasti myrkyllisiä sieniä ovat esimerkiksi valkokärpässieni, kavalakärpässieni, suippumyrkkyseitikki, myrkkynääpikkä sekä raaka korvasieni.

Eri sienissä on eri sienimyrkkyjä, joiden aiheuttamat oireet vaihtelevat myrkyn laadusta riippuen.

– Esimerkiksi amatoksiineja sisältävät sienet, kuten valkokärpässieni, aiheuttavat akuutin maksavaurion, Evidensian pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri ja eläinlääketieteen tohtori Mirja Kaimio Eläinsairaala Tammistosta kertoo.

Jos koira pääsee syömään muskariinia sisältävää myrkyllistä sientä, kuten risakkaita, oireita voivat olla kuolaaminen, ripuli, silmien vuotaminen sekä pahoinvointi.

Esimerkiksi punakärpässieni sisältää muskariinin lisäksi hallusinogeenisiä myrkkyjä, jotka vaikuttavat keskushermostoon. Hallusinogeeniset myrkyt aiheuttavat koiralle koordinaatiohäiriöitä, voivat saada sen käyttäytymään aggressiivisesti, nostaa ruumiinlämpöä tai saada silmät liikkumaan tahdosta riippumattomasti puolelta toiselle.

Jos myrkytysoireita ilmenee, on jo kyseessä vakava myrkytystila, joka voi pahimmillaan aiheuttaa pysyviä vaurioita. Niinpä olisi aina hyvä ottaa yhteyttä eläinlääkäriin, jos epäilee koiran syöneen jotakin myrkyllistä.

Sienimyrkytyksen ensiapuna koiran voi oksennuttaa, jos sienen maistelusta on alle kaksi tuntia. Koiralle voi antaa myös lääkehiiltä, joka sitoo itseensä nieltyjä myrkyllisiä aineita ja estää niiden imeytymistä elimistöön.

Mirja Kaimio suosittelee kuitenkin ottamaan ensiksi yhteyttä eläinlääkäriin, joka osaa antaa ohjeita esimerkiksi lääkehiilen annostelussa.

– Oksennuttaminen tai lääkehiilen antaminen pitäisi tehdä mahdollisimman pian myrkyllisen sienen syömisen jälkeen, hän muistuttaa.

Aina oksennuttaminen tai lääkehiilen antaminen ei kuitenkaan ole mahdollista. Koiran suuhun ei saa laittaa mitään, jos sillä on nielemisvaikeuksia tai sen tajunnantaso on heikentynyt.

– Jos koiralla on jo myrkytysoireita, oksennuttaminen on haitallista eikä sitä pitäisi tehdä.