Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

D-vitamiini voi lievittää masennusoireita – tulokset saatiin laajasta kansainvälisestä analyysistä

D-vitamiinilisän käyttö saattaa lievittää aikuisten masennusoireita. Kansainvälisen tutkijaryhmän toteuttaman laaja meta-analyysi käsitti kymmeniä tutkimuksia eri puolilta maailmaa. Meta-analyyseissä yhdistetään matemaattisesti eri tutkimusten tuloksia.

Nyt julkaistu meta-analyysi sisältää tuloksia 41 tutkimuksesta. Niissä tutkittiin D-vitamiinin tehokkuutta aikuisten masennusoireiden lievittämisessä. Tutkimuksissa käytettiin lumelääkkeitä ja niihin osallistui erilaisia väestöjä, kuten masennuspotilaita ja eri tavoin ruumiillisesti sairaita ihmisiä.

D-vitamiinilisän havaittiin meta-analyysissa lievittävän masennusoireita enemmän kuin lumelääke. D-vitamiinia annettiin erilaisia annostuksia, mutta tyypillisesti 50–100 mikrogrammaa päivässä.

D-vitamiini voi vaikuttaa keskushermoston toimintojen säätelyyn. Lisäksi poikkileikkaustutkimuksissa on havaittu masennusoireiden ja D-vitamiinin puutostilan välinen yhteys.

Väitöskirjatutkija ja lääketieteen lisensiaatti Tuomas Mikola Itä-Suomen yliopiston kliinisen lääketieteen yksiköstä muistuttaa, että tutkimusnäyttö on vielä epävarmaa. Vaikka meta-analyysi on laaja, tutkimuksissa on käytetty hyvin monimuotoista väestöotosta. Meta-analyysi on osa Mikkolan väitöstutkimusta.

– Nämä tulokset kannustavat tekemään uusia laadukkaita kliinisiä hoitotutkimuksia masennuspotilailla, jotta käsitys D-vitamiinilisän mahdollisesta hyödystä masennuksen hoidossa tarkentuisi, hän sanoo.