"Täällä tuntuu olevan monet skenet aika kuolleet" – lähes kolmasosa nuorista haluaa muuttaa pois Pohjois-Savosta

Kyselyn perusteella 31 prosenttia pohjoissavolaisista nuorista haluaisi muuttaa pois, mutta 18 prosenttia haluaisi vielä joskus muuttaa takaisin.

Pohjois-Savon liiton Nuoret pohjoissavolaiset tulevaisuudentekijät -hanke pyrki selvittämään kokonaiskuvaa alueen tilanteesta ja kehittämistarpeista nuorten näkökulmasta. Vuosina 2020 ja 2021 nuorten ajatuksia selvitettiin kyselyn ja haastattelujen perusteella. Ne tavoittivat yli 860 nuorta eri puolilta Pohjois-Savoa.

Hankkeen taustalla oli tilastokeskuksen ennuste, jonka mukaan vuonna 2040 15-25-vuotiaiden ikäryhmä Pohjois-Savossa pienenee noin 24 prosenttia.

Pääasiassa yli puolet vastaajista olivat melko tyytyväisiä Pohjois-Savon alueeseen kaikilla osa-alueilla. Nuorten vastausten perusteella he arvostivat erityisesti Pohjois-Savon rentoa ja lämminhenkistä ilmapiiriä.

Etenkin haastatteluissa nousi esiin kuitenkin kehitysehdotuksia ja negatiivisia asioita, kuten palveluiden vähentyminen ja päihteidenkäytön näkyminen katukuvassa. Nuorista monet asiat ja palvelut olivat jo hyvin. Heidän mielestään palveluita on tärkeää ylläpitää ja tiedottaa niistä selkeästi.

Hankkeen laatijat totesivat, että aineistonkeruuseen meni paljon aikaa, joten moniin nuorten esittämiin tarpeisiin ja toiveisiin ehdittiin jo vastaamaan. Esimerkkinä mainitaan sähköpotkulaudat. Pandemialla on voinut olla vaikutusta vastauksiin, mutta hankkeen laatijat toteavat, että esiin nousseet asiat olisivat näkyneet vastauksissa varmasti ilman poikkeusolojakin.

Nuorille teetetyssä kyselyssä kysyttiin esimerkiksi, miten todennäköisesti he tulevat muuttamaan Pohjois-Savosta seuraavan 10 vuoden aikana. Vastanneista 31 prosenttia aikoi varmasti muuttaa pois ja 15 prosenttia aikoi jäädä Pohjois-Savoon. Yli kolmannes ei vielä osannut vastata ja 18 prosenttia aikoi muuttaa pois, mutta haluaisi vielä joskus palata takaisin.

Merkittävin syy muuttaa oli opiskelupaikka. 40,3 prosenttia vastanneista ei ollut löytänyt kiinnostavaa opiskelualaa omalta paikkakunnalta. Muita syitä oli työmahdollisuudet ja kokemus siitä, että paikkakunta, jossa he asuvat, on liian pieni.

Lumitin lukiossa juuri aloittaneet Senni Hautamäki, Ahti Yläkorhola ja Aarni Hyvärinen aikovat viettää ainakin seuraavat kolme vuotta Kuopiossa lukion takia. Sen jälkeen suunnitelmat vievät heidät todennäköisesti eri teille. Hautamäki haaveilee psykologian opinnoista ulkomailla. Hänellä ei ole tarkempaa suunnitelmaa vielä, vaan hän aikoo mennä fiiliksen mukaan.

– Haluan nähdä mahdollisimman paljon, vielä kun kerkeää, sanoo Hautamäki.

Hautamäki ei sulje pois ajatusta paluusta Pohjois-Savoon vielä joskus.

Yläkorhola viihtyy Pohjois-Savossa ja kertoo haluavansa opiskella jotain täällä lähellä.

– Olisi siistiä lähteä käymään muualla, mutta en haluaisi asua ulkomailla, hän kertoo.

Hän kokee Pohjois-Savoon jäämisen helpoksi vaihtoehdoksi, koska perhe ja sukulaiset asuvat täällä.

Hyvärinen haaveilee myös matkustelusta ja siitä, että voisi tehdä rahaa jollain hauskalla tavalla.

– Haluaisin vain matkustella mahdollisimman paljon ja käydä töissä mahdollisimman vähän, hän naurahtaa.

Hän on ajatellut asuvansa mielellään esimerkiksi Helsingissä, koska se on isompi kaupunki. Hänen mielestä Suomi on kiva maa, mutta hän haluaisi nähdä muutakin. Paluusta Pohjois-Savoon Hyvärinen ei haaveile, mutta jos kaikki ystävät asuisivat siellä, ajatus ei tuntuisi niin pahalta.

– Jos rahat loppuu, voin muuttaa takaisin porukoille tai mummolaan, hän toteaa.

Yläkorholaa Helsingissä viehättää se, että sieltä voisi löytää enemmän samoista asioista kiinnostuneita ihmisiä.

– Täällä tuntuu olevan monet skenet aika kuolleet, hän sanoo.

Nuoret pohjoissavolaiset tulevaisuudentekijät -hanke

Haastattelut ja kysely toteutettiin lokakuun 2020 ja joulukuun 2021 välillä.

Tavoitettiin yli 860 15–-29-vuotiasta nuorta eri puolilta Pohjois-Savoa.

Mielikuvien lisäksi nuorilta kysyttiin kokemuksia palveluista, osallistumismahdollisuuksista ja vaikuttamisesta ja heidän näkemyksiä tulevaisuudesta Pohjois-Savossa.

Nuoret toivoivat, että ilmapiiri ja asenteet nuoria kohtaan olisivat positiivisempia ja erilaisuuden paremmin hyväksyvä.

Toivottiin lisää saavutettavia ja matalamman kynnyksen palveluja, erityisesti mielenterveyspalveluihin.

He kaipasivat lisää tapahtumia ja ajanviettopaikkoja nuorille.

Työ- ja opiskelumahdollisuuksia tulisi kehittää

Toivottiin enemmän tietoa ja viestintää kaikesta sekä neuvontaa ja tukea saavutettavasti.

Kaivattiin lisää tietoa osallistumismahdollisuuksista ja monipuolisia ja matalankynnyksen vaikuttamistapoja.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut