Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yksilöllinen liikuntaneuvonta auttoi tyypin 2 diabeteksen hoidossa – tutkimus toteutettiin Itä-Suomen yliopistossa

Itä-Suomen yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan yksilöllisellä liikuntaneuvonnalla on merkittävä hyöty tyypin 2 diabeteksen hoidossa.

Tutkimuksessa verrattiin liikuntaneuvontaa saaneiden diabeetikoiden pitkäaikaista verensokeria, veren rasva-arvoja, painoa ja painoindeksiä potilasrekisteristä poimittuihin verrokkeihin. Tutkimusjoukko käsitti 1 803 iältään 19–87-vuotiasta potilasta, joilla oli todettu tyypin 2 diabetes. Liikuntaneuvontaa sai 521 potilasta.

Säännöllinen liikunta, terveellinen ruokavalio ja lääkehoito ovat keskeisessä roolissa tyypin 2 diabeteksen hoidossa. Liikuntaneuvontaa saaneilla pitkäaikaisverensokeri laski. Lisäksi sokerin käyttö lihaskudoksissa tehostui, hoitotasapaino parani ja painonhallinta helpottui liikunnan ansiosta. Suurempi osa liikuntaneuvontaa saanneista onnistui myös saavuttamaan LDL-kolesterolin tavoitetason.

Ravitsemusneuvonta on perinteisesti kuulunut terveydenhuollon toimintaan, toisin kuin yksilöllinen liikuntaneuvonta. Pohjois-Karjalassa toteutettiin vuosina 2017–2018 kokeilu, jossa liikuntaneuvonta oli osana tyypin 2 diabetesta sairastavien perusterveydenhuollon palveluita. Neuvontaa antoivat tehtävään koulutetut fysioterapeutit.

Muun muassa diabeteshoitajat, fysioterapeutit ja lääkärit ohjasivat potilaita vastaanotoiltaan yksilölliseen liikuntaneuvontaan. Neuvontaa suositeltiin erityisesti potilaille, jotka liikkuivat hyvin vähän. He saivat liikuntaneuvontaa vähintään yhden kerran joko vastaanottokäynnillä tai puhelimitse.

– Tämän tutkimuksen perusteella voidaan päätellä perusterveydenhuollossa toteutetun liikuntaneuvonnan tarjoavan merkittäviä hyötyjä tyypin 2 diabeteksen hoidossa, vaikka liikuntaharjoittelun määrän kasvu on vaatimatonta, projektitutkija Tuula Martiskainen Itä-Suomen yliopiston kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksiköstä kertoo.