Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Savon Sanomat 115 vuotta – Lue Juhlalehti!

Ponsse lanseerasi sähköisen uutuuden: "Olemme tehneet valtavasti töitä"

Vieremäläinen metsäkoneyhtiö Ponsse Oyj esittelee uuden sähkökäyttöisen ajokoneen. Metsäkone on kehitetty yhdessä työkoneiden ohjausjärjestelmiin erikoistuneen tytäryhtiö Epec Oy:n kanssa. Ponsse lanseerasi uutuustuotteen Vieremällä keskiviikkona.

Sähkökäyttöinen Ponsse EV1 -kone tulee kaupallisesti saataville myöhemmin, mutta teknologiaa voidaan jo nyt hyödyntää hyötyajoneuvojen ja työkoneiden sähköistämisessä.

Ponsse pyrkii teknologialanseerauksellaan hiilineutraaliuteen ja vastuullisuuteen.

– Teknologia kehittyy vauhdilla ja se antaa valtavasti mahdollisuuksia kehittää ratkaisujamme edelleen, jopa yllättäviin suuntiin. Olemme tehneet yhdessä teknologiayhtiömme Epecin kanssa valtavasti töitä tämän konseptin mahdollistamiseksi, Ponssen toimitusjohtaja Juho Nummela kertoo.

Sähkökäyttöisen ajokoneen mallina on toiminut Ponssen suosituimman kokoluokan kuormatraktori. Metsäkoneen kuormankantokyky on 15 000 kilogrammaa.

Koneen ajovoimansiirto toimii pelkästään akuista saatavalla energialla. Akkujen lataamiseen käytettävä laite on tässä vaiheessa kehitystyötä polttomoottorikäyttöinen. Ponssella on havaittu, että teknologian avulla polttoaineenkulutusta saadaan vähennettyä kyseisessä kokoluokassa.

Epecin kehittämään sähköistämisen järjestelmäratkaisuun voi liittää sähkömoottoreita, akkuja ja erilaisia toimilaitteita. Se toimii myös vaativissa olosuhteissa.

– Ohjelmistoa voidaan kehittää simulointimallien avulla, ja ratkaisua voidaan ketterästi muokata erilaisten koneiden tarpeisiin, Epecin toimitusjohtaja Jyri Kylä-Kaila taustoittaa.

Ponsse on valmistanut metsäkoneita Vieremällä vuodesta 1970 lähtien. Yrityksen liikevaihto oli viime vuonna 750 miljoonaa euroa. Yhtiö työllistää maailmanlaajuisesti yli 2 000 työntekijää.