Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Verenpainelääkkeistä voisi olla hyötyä vaikeiden psykiatristen sairauksien hoidossa

Vaikeiden psykiatristen sairauksien, kuten skitsofrenian, kaksisuuntaisen mielialahäiriön ja skitsoaffektiivisen häiriön, lääkehoitoa voitaisiin tehostaa eri keinoilla. Lääketieteen lisensiaatti Jonne Lintusen oikeuspsykiatrian alaan kuuluva väitöskirja tarkastetaan Itä-Suomen yliopistossa terveystieteiden tiedekunnassa Kuopiossa 2. syyskuuta.

Vaikeisiin psykiatrisiin sairauksiin liittyy elämänlaadun heikkenemistä, opiskelu- ja työkyvyttömyyttä, oheissairastavuutta ja jopa lyhentynyt elinajonodote. Yleisiä ongelmia ovat myös sairauksien kroonistuminen, voinnin akuutti heikkeneminen ja psykiatriseen sairaalahoitoon päätyminen.

Lintunen huomasi väitöskirjassaan, että tietyillä lääkkeillä ja vähentyneellä psykiatrisen sairaalahoidon riskillä on yhteys. Kyseessä ovat adenosiinimodulaattorit ja kalsiumkanavan salpaajat. Ne eivät ole varsinaisia psyykenlääkkeitä, vaan niitä käytetään fyysisten sairauksien, kuten kihdin ja verenpainetaudin hoitoon. Niillä havaittiin vaikutuksia sekä skitsofrenian että kaksisuuntaisen mielialahäiriön yhteydessä.

Skitsoaffektiivisen häiriön hoidossa hyötyä oli puolestaan psykoosilääkkeistä, erityisesti vaikeaoireisten potilaiden tapauksessa.

Lintunen käytti tutkimusmateriaalina Suomen ja Ruotsin kansallisiin terveydenhuollon rekistereihin kerättyä dataa. Lintusen tutkimustulokset ovat varsin alustavia, ja aiheesta tarvitaan vielä lisää tutkimusta.