Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vuokrayksiöiden neliöhinnoissa valtavia eroja eri yliopistokaupungeissa – vuokrat ovat nousseet Kuopiossa

Syyskuussa monet opiskelijat muuttavat opiskelujen perässä uudelle paikkakunnalle, jolloin asunnon etsiminen tulee ajankohtaiseksi. Yliopistokaupunkien asuntojen vuokrissa on kuitenkin valtava hajonta. Ero yksiöiden neliövuokrissa voi olla jopa 40 prosenttia eri kaupunkien välillä.

Kalleimmat yksiöiden keskimääräiset neliövuokrat ovat Helsingissä ja Espoossa, jossa ne olivat 24,7 euroa ja 21,9 euroa neliöltä. Edullisimmat vuokrat ovat puolestaan Vaasassa, Lappeenrannassa ja Joensuussa, missä neliöhinnaksi jää alle 16 euroa. Muissa yliopistokaupungeissa neliövuokrat asettuvat 16-19 euron välille.

Yksityisillä vuokranantajilla on painetta korottaa vuokria, koska hoitovastikkeet nousevat energian ja remontoinnin kallistuessa. Kuopiossa, Tampereella, Turussa ja Rovaniemellä vuokrat ovat nousseet eniten. Neliöhintoihin on tullut niissä 1,4–1,8 prosentin korotuksia. Maltillisinta kasvu on ollut Helsingissä ja Jyväskylässä: 0,3 prosenttia.

– Vuokratarjonta on nyt suurta eikä normaaleja inflaatiotarkistuksia välttämättä pystytä tekemään ilman riskiä vuokralaisen menettämisestä. Osa kustannusten noususta jääkin ainakin toistaiseksi vuokranantajien katettavaksi, Nordean ekonomisti Juho Kostiainen sanoo.

Vuoden vaihteessa asumistukeen tulee indeksitarkistus, koska asumistuki on sidottu elinkustannusindeksiin.

– Nykyisen inflaation säilyessä korotus olisi noin 8 prosenttia, kun samaan aikaan vuokrien korotukset ovat tätä huomattavasti maltillisempia, Kostiainen arvioi.