Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Savon Sanomat 115 vuotta – Lue Juhlalehti!

Kuopion Energian toimitusjohtaja ei ilahdu sähkön halpuutuskampanjasta – "Olisiko se edes hyvä tapa toimia tällaisessa tilanteessa?"

Kaupunkien omistamat Seinäjoen Energia ja Kokkolan Energia ovat aloittaneet sähkön myynnin oman alueensa asukkaille muita asiakkaita edullisempaan hintaan (MTV 5.8.).

Kuopion Energian toimitusjohtaja Esa Lindholm torjuu vastaavan halpuutuskampanjan Kuopion kaupungin omistamassa yhtiössä.

– Emme toimi vähittäismarkkinoilla, vaan myymme sähköä ainoastaan tukkumarkkinoille. Vähittäismyynti on meidän tapauksessa yhteisyritys Väreessä.

Lindholm kyseenalaistaa Seinäjoen ja Kokkolan hinta-alet omien kuntien asukkaille.

– Olisiko se edes hyvä tapa toimia tällaisessa tilanteessa? Me olemme kuitenkin kaupungin omistama yhtiö. Eikö ole huomattavasti tehokkaampi tapa, että me tuotamme sähkötuotannolla tulosta? Kyllähän se niin on, että kun sähkön hinnat ovat korkealla, sähköstä pitkästä aikaa myös jotakin saa.

Viime vuonna ja tänä vuonna sähköntuotannosta on jäänyt myös jotain viivan alle.

– Me tuotamme voittoa Kuopion kaupungille, jolla on huomattavasti paremmat mahdollisuudet kohdistaa taloudellista hyvää nimenomaan sellaisille ihmisille, jotka sitä tällaisessa tilanteessa tarvitsevat. Sen sijaan, että sitä jaettaisiin tasaisesti kaikille sähkönkäyttäjille.

Kuopion Energia tuottaa sähköä noin 350 gigawattituntia vuodessa. Kuopion keskeisellä kaupunkialueella, missä Kuopion sähköverkko toimii, siirretään sähköä noin 600 gigawattituntia vuodessa.

– Meidän tuotanto on siis hiukan yli puolet siitä, mitä Kuopion alueella käytetään. Kun muutaman vuoden päästä valmistuu Lestijärven tuulipuisto, tulee sähköntuotantoon vielä kolmannes lisää.

Kuopion Energia on osakkaana Lindholmin viittaamassa Lestijärven tuulipuistohankkeessa.

Yhtiön tuloksessa sähkön rooli vaihtelee. Lindholm ei lähde määriä ja prosenttiosuuksia avaamaan. Liikevoitto ylitti kuitenkin viime vuonna selvästi tavoitteen ja siitä ylityksestä valtaosa tuli sähkökaupasta.

– Saamaan hengenvetoon pitää muistaa, että tässä on ollut pitkään tilanne, ettei sähköstä ole saatu kunnon hintaa ja silloin tuloksenteko on ollut enemmän kaukolämpöasiakkaiden hartioilla. Pystyimme viime vuonna, ja varmasti pystytään myös tänä vuonna, tasaamaan nousseita lämmöntuotannon kustannuksia asiakkaille sillä, että sähköstä saa nyt hyvää hintaa.

Parissa päivässä Seinäjoenkin halpuutuskampanja sai uuden käänteen, kun yhtiö ilmoitti nostavansa lokakuun alusta hintaa 50 prosenttia.

– Sähkömarkkinoiden myllerrystä kuvaa hyvin, että kymmenien prosenttien hinnankorotustakin voi pitää halpuutuksena, kuittaa Lindholm.

Viime vuonna energiakonsernin liikevaihto oli vajaat 112 miljoona euroa ja voittoa se teki peräti 30,7 miljoonaa euroa. Suhteellinen kannattavuus eli liikevoittoprosentti oli 27,5. Konserni investoi tulorahoituksella verkostoihinsa, mutta tuloutti myös päättäjien asettaman tavoitteen mukaisesti kaupungin kassaan noin 9 miljoonaa euroa.

(31.8.2022 klo 13.01 lisätty yhtiön tunnuslukuja.)