Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtionapua voitaisiin kohdentaa niille kansalaisille, jotka kamppailevat mittavien sähkölaskujen kanssa

Sähkön hinta on noussut niin korkealle, etteivät kaikki välttämättä selviä tulevista sähkölaskuistaan ilman tukea. Monet maat ovat päättäneet kokeilla erilaisia keinoja tukeakseen kotitalouksia.

On haastavaa löytää avun tarpeessa olevat kotitaloudet, joissa asuminen ja lämmitys vaativat paljon sähköä ja joissa käytettävissä olevat tulot ovat pienet. Energiapalveluyhtiö Väre Oy:n toimitusjohtaja Juha Keski-Karhu esittää, että nämä kotitaloudet voitaisiin löytää datahubin avulla.

– Suomessa on otettu tänä vuonna käyttöön kansallinen datahub, jota hallinnoi kantaverkkoyhtiön omistama Fingrid Datahub Oy. Datahub sisältää jokaisen suomalaisen kotitalouden sähkönkulutustiedot kilowattitunnin tarkkuudella, Keski-Karhu kertoo.

Datahubin kautta saa tiedon myös asunnon lämmitystavasta ja kansalaisten sosiaaliturvatunnukset. Kotitalouksien tulot voi saada selville verottajan tiedoista.

Keski-Karhu ehdottaa, että valtio voisi datahubin ja verottajan tietoja yhdistämällä löytää ne ihmiset, jotka tarvitsisivat apua eniten. Näin valtionapu voitaisiin kohdentaa suoraan heille.

– Verottajalla on myös tiedossa kansalaisten tilinumerot, joten operaatio on mahdollista toteuttaa nopeasti ja helposti.