Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaarallinen tauti vaanii, jos säästät energiaa väärällä tavalla – tämä bakteeri lisääntyy vesijärjestelmissä

Vääränlainen energian säästäminen voi olla jopa terveydelle haitallista. Esimerkiksi kiinteistöjen lämpimän käyttöveden riittävän korkeista lämpötiloista tulee huolehtia kaikissa tilanteissa.

– Paitsi riittävän kylmä talousvesi, erityisesti riittävän kuuma lämmin käyttövesi koko vesijärjestelmässä, myös kierron loppupäässä, on ensiarvoisen tärkeää legionellabakteerin kasvun ehkäisemisessä vesijärjestelmissä, Kuopion kaupungin ympäristöterveystarkastaja Isto Mononen muistuttaa.

Legionellapitoisuus voi kasvaa, jos veden lämpötila on legionelloille suotuisalla lämpötila-alueella, eli 20–45 astetta. Legionellan ehkäisemiseksi talousveden tulee olla alle 20-asteista ja lämpimän käyttöveden vähintään 55-asteista koko vesijärjestelmässä.

– Asuntojen, työpaikkojen ja muiden oleskelutilojen ilman lämpötilojen laskemista harkittaessa lämpimän käyttöveden lämpötilan alentamista ei siten tule ottaa energiansäästötoimenpiteeksi, Mononen huomauttaa.

Legionellat ovat bakteereja, joita esiintyy pieniä määriä makeissa luonnon vesissä ja maaperässä. Legionellabakteerit voivat lisääntyä vesijärjestelmissä ja kulkeutua aerosolien mukana hengitysilmaan.

Legionella voi aiheuttaa ihmiselle infektiotaudin, jota kutsutaan legionelloosiksi.

Taudinkuva voi vaihdella oireettomasta infektiosta vaikeaan keuhkokuumeeseen, jota kutsutaan myös legioonalaistaudiksi.