Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hävikkiviikko muistuttaa ruoan merkityksestä Kuopion kouluissa – lautasen syöminen tyhjäksi on ekoteko

Ruuan arvostusta korostavaa hävikkiviikkoa vietetään valtakunnallisesti 12.–18. syyskuuta. Kuopion kouluissa viikon aikana 4.–6.-luokkalaisille toteutetaan virtuaalinen oppitunti, jossa kerrotaan ruoan matkasta pelloilta lautasille, hävikin synnystä ja keinoista vähentää sitä. Hävikiksi lasketaan kaikki syötäväksi tarkoitettu ruoka, joka jää syömättä.

Lisäksi kaikissa Kuopion koulujen ruokaloissa näkyy kampanjamateriaalia. Kampanjan järjestävät Savonia-ammattikorkeakoulun opiskelijat ja henkilökunta, Servica, Jätekukko ja Kuopion kaupunki.

Kouluissa syntyy tarjoiluhävikkiä linjastoon jääneestä ruoasta, jota ei voida tarjoilla uudelleen terveyssäädösten takia. Lisäksi syntyy lautashävikkiä ruoasta, joka jää lautaselle.

Kuopion kouluissa seurataan päivittäin ruokahävikin syntymistä. Hävikkimääriä kirjataan sähköiseen seurantajärjestelmään. Lautashävikin osuus tarjotusta ruoasta on seitsemän prosenttia Kuopion kouluissa.

Kuopiossa ja koko Euroopan unionissa on asetettu tavoitteeksi puolittaa ruokahävikin määrä vuoteen 2030 mennessä.