Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Savolaiset yritykset näkevät tulevaisuuden synkkänä – Ukrainan sota on vaikeuttanut toimintaa Itä-Suomessa

Pohjoissavolaisten pienten ja keskisuurten yritysten näkymät ovat synkät seuraavien 12 kuukauden osalta. Syksyn valtakunnallisessa pk-yritysbarometrissa selvitettiin yritysten mielikuvia yleisestä suhdannekehityksestä ja oman yrityksen taloudellisesta kehityksestä. Taloustutkimus Oy:n toteuttamaan kyselyyn vastasi kesä-heinäkuun aikana kaikkiaan 4 829 pk-yritysten edustajaa. Pohjois-Savosta vastaajia oli 198.

Suhdannenäkymien saldoluku oli Pohjois-Savossa helmikuussa 7, mutta nyt syksyllä se tippui –14:ään. Tilanne oli huono koko Itä-Suomessa, sillä Kainuussa ja Pohjois-Karjalassa saldoluku oli vielä heikompi, –26.

– Yritysten kannattavuuden näkymät menivät miinukselle ja niiden vanavedessä investointien arvo. Vastauksissa näkyivät selvästi Ukrainan sodan vaikutukset, summaa Savon Yrittäjien puheenjohtaja Tarja Arbélius.

Sota vaikutti myös työvoiman saatavuuteen Sisä-Savon viljelytiloilla kesän aikana.

Rahoitusvaikeudet ovat estäneet tai siirtäneet hankkeiden toteutumista jopa 15 prosentissa Pohjois-Savon yrityksistä. Taustalla vaikuttavat tiukka pankkitoiminnan säätely ja yritysten heikentynyt luottokelpoisuus.

Lähes kolmasosa pankkirahoitusta hakeneista pk-yrityksistä kertoi, että rahoituksen saaminen edellyttäisi Finnveran takausta.

Kuitenkin pohjoissavolaisten pk-yritysten kasvuhakuisuus on vahvempaa kuin koko maassa keskimäärin. Viennissä ollaan muuta maata perässä, mutta Pohjois-Savossa on jätetty 30 miljoonan euron edestä hakemuksia EU-rakennerahastohakuun.

Lisäksi yhteistyö yritysten, korkeakoulujen ja muiden tutkimuslaitosten kanssa on muuta maata aktiivisempaa.

– Erityisesti ilahduttaa uusien osaajien rekrytointi korkeakouluista suoraan yrityksiin sekä se, että yritykset näkevät tietopohjansa ja osaamisen vahvistuneensa yhteistyön myötä, Savon Yrittäjien toimitusjohtaja Paula Aikio-Tallgren sanoo.