Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Savon Sanomat 115 vuotta – Lue Juhlalehti!

Kuopio keskikastia, Iisalmessa maan pienin nousu – Taloyhtiöiden kiinteistökustannukset jyrkässä kasvussa

Kiinteistöliiton Indeksitalo-selvityksen mukaan kuntakohtaiset kiinteistökustannukset ovat nousseet tänä vuonna jyrkästi.

Voimakkain nousu on ollut kiinteistösähkön hinnassa, mutta nousua on käytännössä kaikissa muissakin kuntakohtaisissa erissä. Indeksitalo-vertailussa kustannukset ovat nousseet keskimäärin miltei 13 prosenttia vuodesta 2021. Kustannusten nousu ilman sähköenergiaa olisi 4,7 prosenttia.

Kiinteistösähkön vertailukustannus nousi keskimäärin 106 prosenttia, kaukolämmön 6,5 prosenttia, jätekustannukset 6,4 prosenttia, rakennuksen kiinteistövero 4,8 ja vesi 2,2 prosenttia. Tontin kiinteistövero pysyi käytännössä ennallaan.

Kuopio on maksujen osalta suurten kaupunkien keskikastia, eikä se erotu joukosta suurimpien tai maltillisimpien nousijoiden suhteessa.

Iisalmi puolestaan erottuu tilastossa, sillä kaupungin kaukolämpömaksut ovat laskeneet maan eniten, neljällä prosentilla. Iisalmi jakaa myös koko vertailun ykköstilan Vihdin kanssa, kun pannaan järjestykseen paikkakuntia, joissa maksut ovat nousseet vähiten. Sekä Iisalmessa että Vihdissä kokonaiskustannukset ovat nousseet vähiten koko maassa, seitsemällä prosentilla.

Kiinteistöliitto on verrannut vuodesta 2001 lähtien vakiomuotoisen tyyppitalon ns. Indeksitalon kiinteistöveroja ja muita kuntakohtaisesti määrittyviä kustannuksia maamme suurimmissa kaupungeissa käyttäen voimassa olleita maksuperusteita ja hintoja. Indeksitalo on 10 000 kuutiometrin asuinkerrostalo, joka sijaitsee kaupunkikeskustan ruutukaava-alueella omalla tontilla ja jossa on 40 asuntoa.

Talon energian ja veden kulutukset ovat keskimääräisiä, samoin jäteastioiden määrät ja tyhjennysvälit. Ulkopuolelta hankitut palvelut kuten isännöinti ja kiinteistönhuolto eivät kuulu vertailuun.

Tänäkin vuonna vertailtiin 59 paikkakunnan tietoja.

Kaikkien vertailukuntien korkeimmat kuntakohtaiset kiinteistökustannukset ovat Helsingissä, Mikkelissä, Rovaniemellä sekä Hämeenlinnassa ja Lappeenrannassa. Niissä kustannukset ovat kivunneet jo 3,47– 3,63 euroon neliöltä kuukaudessa. Kalleimmista kunnista nopeinta kustannusnousu oli Helsingissä.

Edullisessa päässä ovat Kempele, Mustasaari, Rauma ja Oulu. Niissä Indeksitalo-kustannusten summa on tänä vuonna 2,55 euroa neliöltä kuukaudessa.

Kuopiossa kustannukset ovat yhteensä 3,23 euroa neliöltä kuussa, Iisalmessa 3,02 euroa ja Varkaudessa 2,96 euroa.