Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näin hoitajien työtaistelutoimet iskevät Kuopioon

Hoitajajärjestöt Tehy ja Super ilmoittivat torstaina koko kuntasektoria koskevasta tilapäisen siirron kiellosta, jolla on vaikutuksia myös Kuopion kaupungin palveluihin. Kielto alkoi välittömästi ja se on voimassa toistaiseksi.

Tilapäisen siirron kiellon aikana Tehyn ja Superin jäseniä ei saa siirtää omasta työtehtävästään tai työskentelypaikastaan muualle.

Kuopiossa päiväkotien aukioloaikoja saatetaan joutua rajoittamaan ja lapsiryhmiä yhdistelemään siirron kiellon aikana. Lisäksi avovastaanoton toimintaa voidaan joutua supistamaan ja järjestelemään uudelleen.

Kotihoidon asiakaskäyntejä saatetaan järjestellä uudelleen. Myös aikataulumuutokset ovat mahdollisia. Ei-kiireellisiä palveluja voidaan joutua siirtämään.

Vammaispalveluissakin asiakaskäyntejä voidaan järjestellä uudelleen, siirtää toiseen ajankohtaan, yhdistää käynti toiseen käyntiin tai korvata käynti puhelulla tai etäyhteydellä. Toimintoja voidaan joutua myös osittain sulkemaan.

Vanhusten asumisyksiköissä voidaan joutua tilanteisiin, joissa turvataan vain välttämättömät toiminnot. Näitä ovat lääkitys, riittävä ravitsemus ja hygienia.

Sairaaloissa sairaansijoja joudutaan sulkemaan lisää hoitajavajauksen vuoksi. Samalla uusien potilaiden pääsy osastoille vaikeutuu entisestään. Hoidossa keskitytään välttämättömiin sairaanhoidollisiin tehtäviin. Toivotaan, että omaiset osallistuisivat avustaviin tehtäviin, kuten ruokailun avustamiseen osastoilla. Lisäksi heidän toivotaan tukevan osastoilta kotiutuvia omaisiaan.

Toimintoja priorisoidaan niin, että potilas- ja asiakasturvallisuus säilyy. Välittömästi terveyttä uhkaavat asiat hoidetaan ensisijaisesti, minkä takia muissa toimissa voi olla viivästystä.

Ei-kiireellisessä toiminnassa voi esiintyä poikkeamia ja hitautta, jotta asiakkaille ja potilaille saadaan taattua turvallinen hoito.

Tilapäisen siirron kiellon lisäksi korona vaikuttaa kaupungin palveluihin. Kuopion kaupunki on yhteydessä asiakkaisiin, jos heidän palveluihinsa tulee muutoksia.

Tilapäisen siirron kiellon lisäksi hoitajajärjestöt ovat ilmoittaneet myös muista työtaistelutoimista.

Tehyn valtuusto päätti toimeenpanna erikoissairaanhoitoon kohdistuvan joukkoirtisanoutumisen. Sen ajankohta ja kohteet ilmoitetaan myöhemmin.

Superin liittohallitus päätti puolestaan edistää kotihoitoon kohdistuvaa joukkoirtisanoutumista, jonka ajankohta ilmoitetaan myöhemmin.