Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

IL: Rauhallista elämää viettänyt kuopiolaisnainen sai varoituksen, kun lapsenlapsi teki ällöttävän teon

Kuopiolaisen 71-vuotiaan naisen lapsenlapsi puristi taloyhtiön hississä finnin, mistä isoäidille seurasi varoitus. Asiasta uutisoi Iltalehti.

Taloyhtiö varoitti naista, kun hänen lapsenlapsensa poksautti finnin ja pyyhkäisi eritteet hissin peiliin. Tilanne tallentui valvontakameraan.

Kuopiolaisnainen yllättyi varoituksesta, koska kukaan ei ollut huomauttanut hänelle asiasta suullisesti tai kirjallisesti ennen taloyhtiön virallista varoitusta. Kahden varoituksen jälkeen taloyhtiöllä olisi oikeus ottaa naisen asunto haltuun. Nainen kertoo aiemmin eläneensä moitteettomasti, joten varoitus tuntuu kurjalta. Hän on asunut samassa taloyhtiössä vuodesta 2019 alkaen.

Naisen poika kertoo, että hissin sotkeneella lapsella on lääkitystä vaativa ja käyttäytymiseen vaikuttava sairaus. Poika on myös havainnut muotovirheitä taloyhtiön varoituksessa.

Taloyhtiön hallitus on käsitellyt hissitapausta ainakin kolmessa kokouksessaan. Se korjasi muotovirheet, muttei muuttanut kantaansa varoituksesta. Isännöitsijän mukaan Kiinteistöliiton lakiasiantuntija oli antanut varoitukselle siunauksensa.

Sekä Isännöintiliiton lakiasiantuntija Jenni Valkama että Kiinteistöliiton neuvontalakimies Tapio Haltia ovat hämmentyneitä varoituksesta ja pitävät sitä ylimitoitettuna.

– Kuulostaa ylimitoitetulta. En löydä perusteita asunto-osakeyhtiölaista tuollaiseen menettelyyn tuossa tapauksessa, jos se perustuu yksittäiseen tapahtumaan, Haltia sanoo.

Taloyhtiötä isännöi Isännöintipalvelu Isarvo ja isännöitsijänä toimii Mika Ärväs.

– Varoitus annettiin alun perin jo keväällä. Asiakas reklamoi ja sen jälkeen ollaan mietitty eri vaihtoehtoja, miten edetä. Pari viikkoa takaperin kysyin Kiinteistöliiton lakimieheltä ja tämä lakimies minulle sanoi, että varoitus voidaan antaa. Hän käytti termiä valvontavastuu. Hän katsoi, että kun lapsi on tullut mummonsa luo kylään tietoisesti, niin mummolla on valvontavastuu ja sitä kautta varoitusta pidettiin asiallisena. Katsottiin siis, että hän on lapsenlapsensa käytöksestä vastuussa, Ärväs sanoo Iltalehdelle.

Isarvo Oy julkaisi lauantaina asiaa käsittelevän lehdistötiedotteen, jossa se kertoo tehneensä tapauksen tiimoilta sisäisen selvityksen kohteen isännöitsijän kanssa. Selvityksen perusteella varoitusmenettely on toteutunut hyvän isännöintitavan mukaisesti.

– Varoituksen laillisuus on varmistettu Kiinteistöliiton lakiasiantuntijalta puhelimitse. Asukkaan kanssa on keskusteltu häiriökäyttäytymisestä ennen varoitusta, toisin kuin mediassa annetaan ymmärtää, toteaa yrityksen toimitusjohtaja Pasi Pesonen tiedotteessa.

Pesonen kertoo Savon Sanomille, että kohteessa on häiriökäyttäytymisen johdosta käyty keskustelua aiemminkin asukkaan kanssa. Taloyhtiön hallitus on näiden tietojen valossa tehnyt ratkaisun ja äänestänyt varoituksen antamisesta asukkaalle.

Juttuun lisätty tietoja isännöintipalvelu Isarvo Oy:n tiedotteesta 22.9.2022 klo 12.15.