Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suo­mes­ta löy­det­ty uusia kär­päs­la­je­ja – yllättäviä löytöjä voi tulla lähiaikoina lisää

Metsähallitus tiedottaa, että sen hyönteiskartoituksissa on löytynyt ainakin kolme tieteelle uutta kärpäslajia. Lisäksi on hvaittu ainakin 15 kärpäslajia, joita ei Suomesta ole aiemmin tavattu.

Suomelle ja tieteelle uusia lajeja on löytynyt Lieksasta, Ilomantsista, Kuhmosta ja Hämeenlinnan Evolta. Esimerkiksi tieteelle aiemmin tuntematon Megaselia haartoi löytyi Hämeenlinnan Evolta. Lajeja on löytynyt erityisesti suuresta ryhäkärpästen heimosta.

– Uudet lajit ovat osoitus siitä, että jopa Suomen vanhat metsät kätkevät yhä sisäänsä täysin tuntematonta lajistoa, vaikka Suomen lajisto onkin maailman parhaiten tunnettujen joukossa, suojelubiologi Sampsa Malmberg Metsähallituksen Luontopalveluista kertoo.

Löydöt on tehty vuosina 2018 ja 2021 kerätyistä näytteistä. Niiden määritystyö saatiin päätökseen tänä vuonna. Osa lajeista on voinut elää Suomessa jo iät ja ajat, mutta niiden olemassaolosta ei ole tiedetty. Osa uusista lajeista on saattanut levitä Suomeen hiljattain.

Kartoituksia on tehty osana Beetles Life -hanketta. Sen tavoitteena on kerätä tietoa erityisesti vanhojen metsien ja metsäpaloalueiden lajistosta. Kun tietoa lajistosta tulee lisää, se edistää esimerkiksi lajien uhanalaisuuden arviointia. Pyydyksistä on tavattu myös kymmeniä sellaisia hyönteisiä, joista aiemmin on ollut vain 1–5 havaintoa Suomessa. Hyönteiskartoitusten avulla onkin saatu uutta tietoa lajien levinneisyydestä.

Yllättäviä lajilöytöjä voi tulla ilmi vielä lisää hankkeen aikana, sillä hyönteisten pyynti on jatkunut myös päättyneenä kesänä. Kun hyönteiset on kerätty maastosta, lajien tunnistamiseen voi tutkijoilta mennä viikkoja.

Hyönteisillä on keskeinen ja korvaamaton rooli ekosysteemien toiminnassa. Hyönteiskartoituksia käytetään esimerkiksi metsien ennallistamistoimien suunnitelussa ja niiden vaikutusten arvioinnissa.