Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itä-Suomen yliopisto: Ienverenvuoto ja hampaiden kiinnityskudosten huono terveys voivat olla yhteydessä dementiariskiin

Hampaiden kiinnityskudosten terveyden huonontuminen ja hampaiden menetys näyttävät lisäävän kognition heikentymistä ja dementian riskiä. Asia käy ilmi Itä-Suomen yliopiston hammaslääketieteen ja neurologian tutkijoiden katsauksesta, joka on julkaistu Journal of American Geriatrics Society -tiedelehdessä.

Tutkijoiden katsaus käsitti kaikkiaan 47 pitkittäistutkimusta, joissa oli seurattu hampaiden kiinnityskudossairauksien yhteyttä myöhempään dementiariskiin.

– Huono hampaiden kiinnityskudosten terveys on riskitekijä, johon voidaan puuttua yksinkertaisilla toimenpiteillä, kuten hyvällä omahoidolla ja käyttämällä säännöllisesti suun terveydenhuoltopalveluja. Näin voidaan jossain määrin alentaa kognition heikentymisen ja dementian riskiä, väitöskirjatutkija Sam Asher sanoo.

Suun terveydestä huolehtiminen on tärkeää erityisesti niille, joilla on jo muistioireita. He voivatkin tarvita tukea sekä palvelujen käyttöön että hampaista huolehtimiseen myös kotioloissa.

Tutkijat tähdentävät tiedotteessaan, että tutkimuskatsauksesta saatu tieteellinen näyttö ei ole kovin vahvaa. Lisää tutkimusta tarvitaankin sen selvittämiseksi, millaisilla suun terveyttä edistävillä ohjelmilla voitaisiin parhaiten ehkäistä muistisairauksia.