Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Savolainen sähköverkkoyhtiö kokeilee uutta kikkaa – lintujen kuolemanriski ja sähkökatkot vähenevät

Maaningalla on asennettu sähkölinjoihin lintuspiraaleita, joiden tarkoituksena on estää lintuja lentämästä ilmalinjoihin.

Voimatelin sähköverkkoasentaja Jari Rautiainen ja Kari Sikanen asensivat PVC-muovista tehtyjä lintuspiraaleja Metsäharjuntien läheisyydessä olevan peltoaukeaman ylittävään avolinjaan. Spiraaleja tuli myös Ahkiolahden ja Kiukoonniemen vesistönylityksiin.

Lintumerkkejä asennetaan sellaisten alueiden läheisyyteen, joissa lintujen tiedetään pesivän ja ruokailevan. Linnut osuvat eristämättömiin ilmalinjoihin pääasiassa kevät- ja syysmuuttojen aikana. Törmäykset voivat olla linnuille kohtalokkaita, minkä lisäksi ne aiheuttavat lyhyitä sähkökatkoja.

Maaningalla lintuspiraalien asentaminen onnistui ukkosjohtimen päällä rullaavasta vaunusta käsin. Asiakkaille ei koitunut katkoa asennuksesta, sillä kyseiselle 110 kilovoltin linjalle on olemassa korvaava yhteys.

– Asennus vaatii toki hyvää kuntoa ja kykyä työskennellä korkealla, sähköverkkoasentaja Kari Sikanen kuvailee.

Noin sata spiraalia asennettiin reilun kahden kilometrin matkalle, 20 metrin välein.

– Varsinaista seurantadataa johtimiin törmäävistä siivekkäistä ei ole saatavilla, mutta asiakkaiden havaintojen mukaan lintukuolemat ovat vähentyneet niillä johto-osuuksilla, joihin lintumerkkejä on asennettu, sähkönlaatu- ja käyttöinsinööri Jarmo Mikkonen Savon Voima Verkolta sanoo.

Kyseessä olivat ensimmäiset lintuspiraalit, jotka asennettiin sähkön siirtopalveluja tuottavan yhtiön jakeluverkkoon. Aikaisemmin on käytetty lintulappuja ja -palloja, mutta nyt haluttiin saada käyttökokemuksia uudenlaisesta menetelmästä.

Spiraaleja on saatavilla oranssin, keltaisen, harmaan, punaisen ja valkoisen värisinä. Maaningalla käytettiin hyvin erottuvaa oranssia.

Asiakkaiden havainnot lintujen pesimä- ja ruokailupaikoista ovat tärkeä tietolähde sähköyhtiöille.

– Suhtaudumme näihin ilmoituksiin aina myötämielisesti ja asennutamme merkkejä hyvin matalalla kynnyksellä. Jos tiedetään, että jossakin avolinjan lähellä on paljon linnustoa, linja merkataan, Mikkonen sanoo.

Merkkejä ei kuitenkaan asenneta kohteisiin, jotka on tarkoitus uusia lähitulevaisuudessa.