Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Santtu Paanasen kolumni Evoluutio suosii johtajia, joilla on pimeän kolminaisuuden piirteitä

Emme ole sopeutuneet nykyaikaan. Evoluutio ei ole pysynyt perässä. Tämä ei ole uusi ajatus.

Alkukantaiset aivomme eivät käsitä älypuhelinten ylistimulaatiota. Syömme ylirasvaista ja -sokerista ruokaa, koska meillä on edelleen metsästäjä-keräilijän vaistot.

Tätä evoluution viivettä ei tosin juuri ajatella suhteessa valtaan. Eli tarkemmin siihen, mitä ajattelemme siitä, keillä pitäisi olla valtaa. Alkukantaiset aivomme eivät myöskään osaa tunnistaa hyviä johtajia.

Mielestäni meidän pitäisi olla enemmän huolissamme siitä, minkälaiset ihmiset hallitsevat.

Professori Brian Klaas tarjoaa tuoreessa Paha valta -kirjassaan kiintoisia havaintoja. Valtaa koskevat ajatusvirheet saattavat selittää sitä, miksi korkeisiin asemiin on päästetty niin useita niin huonosti niihin sopivia.

Statussymbolit ja voiman viestiminen vakuuttavat, ja myös ulkonäkö. Klaas toteaa, että valitessamme johtajia suosimme yleensä miehiä ennemmin kuin naisia, pitkiä miehiä ennemmin kuin lyhyitä ja mieluiten itsemme näköisiä ihmisiä.

Demokratia kuihtuu siellä, missä valta on narsistilla.

Meritokratiassa henkilö palkitaan kyvyistä ja työhön laitetusta panoksesta. Mutta sekoitamme puurot ja vellit, meriitit ja vaikutelmat keskenään.

Evoluution näkökulma voi auttaa ymmärtämään esimerkiksi itsevaltaisen Vladimir Putinin paidattomia pullistelukuvia tai entisen Filippiinien presidentin Rodrigo Duterten leveilyjä siitä, kuinka paljon hän on itse tappanut rikollisia.

Parisataatuhatta viime vuotta piti sisällään noin 8 000 sukupolvea, joista noin 7 980 on ollut aikaa, jona raaka fyysinen voima auttoi selviytymisessä. Ehkä näemme edelleen samoilla silmillä.

Klaas kertoo muuten myös, että miesten suosiminen ei itse asiassa kannattaisi. Naiset ovat tutkitusti johtajina useammin demokraattisia ja miehiä vähemmän taipuvaisia despoottisuuteen.

Niin kutsuttuja pimeän kolminaisuuden (dark triad) piirteitä omaavia ihmisiä kiinnostaa valta. Nämä kolme piirrettä ovat narsismi, psykopatia ja machiavellismi, eli juonitteleva manipulatiivisuus.

Dark triad -persoonien voima on usein itsevarmuudessa, hurmaavuudessa tai vakuuttavuudessa. Johtoasemissa he aiheuttavat organisaatioille usein tuntuvia haittoja, esimerkiksi työn tuottavuudelle.

Klaas kertoo kirjassaan tutkimuksesta, johon osallistui vajaa 1000 eri yritysten työntekijää. Tutkimuksen havaintona oli, että laskelmoivat machiavellistit etenivät hierarkiassa tehokkaimmin. Narsistit tienasivat muita paremmin.

Huonot johtajaehdokkaat vetoavat ihmisiin. Annamme hämmentävän usein valta-aseman henkilöille, joille se ei sovi. Seurauksena tulee autokraattisia yhteisöjä, yrityksiä tai jopa valtioita, jotka näyttävät samalle kuin johtajansa. Demokratia kuihtuu siellä, missä valta on narsistilla.

Yhdysvaltalainen Freedom House -ajatushautomo on seurannut sitä, mikä osuus maailman väestöstä elää vapaiksi, osin vapaiksi tai ei-vapaiksi luokitelluissa yhteiskunnissa. Kehityssuunta on ollut karmiva viimeiset neljä vuotta. Viime vuonna vain 20,3 prosenttia kaikista maailman ihmisistä eli vapaissa yhteiskunnissa.

Mitä sitten ratkaisuksi? Tarkempaa silmää siinä, keille valtaa annetaan. Ja ehkä useammin naisia johtajiksi.

Kirjoittaja on kulttuurituottaja.