Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tämä ominaisuus saa omakotitalot käymään kaupaksi – Kuopiossa vierekkäisten talojen myyntiennusteet saattavat olla täysin erilaiset

Jopa vierekkäisillä tonteilla olevilla omakotitaloilla voi olla erilaiset myyntiennusteet.

Asuntojen ja kiinteistöjen ominaisuudet vaikuttavat yhä enemmän siihen, miten houkutteleva kohde on kauppatilanteessa. Myös Kuopiossa asuntojen ja kiinteistöjen arvo jakautuu yhä voimakkaammin jopa saman asuinalueen sisällä. Asia selviää kiinteistönvälitysketju Kiinteistömaailman tekemästä barometrista, johon vastasi 331 välitysammattilaista eri puolilta maata.

– Samalla alueella saattaa olla rajanaapureina kaksi myynnissä olevaa omakotitaloa, joista toisessa on myyjän ja toisessa ostajan markkina riippuen siitä, milloin talo on rakennettu ja millaiset sen ominaisuudet ovat, Kiinteistömaailman yrittäjä Katja Hyvärinen sanoo.

Ennakoidaan, että Kuopion postinumeroalueilla nähdään tulevan vuoden aikana keskimäärin pientä hinnanlaskua, –1,8 prosenttia.

– On hyvä huomata, että tuo vajaan parin prosentin hinnanlasku tarkoittaisi euroissa noin 40 euron muutosta neliötä kohden seuraavan vuoden aikana. Isoja muutoksia ei ennuste Kuopioonkaan siten mallinna.

Niin Kuopiossa kuin koko maassa parhaiten kaupaksi käyvät omakotitalot, joissa on maalämpö.

Aiemmin ostajat ovat arvostaneet muuttovalmiutta ja palveluiden läheisyyttä. Nämä myyntivaltit ovat edelleen tärkeitä, mutta maalämpö on kirinyt niiden edelle.

– Putkiremonttipuhe on pitkään hallinnut kauppakeskusteluja: onko putkiremontti tehty vai ei, ja jos ei, niin milloin se tulee? Vähintään samaan painoarvoon on noussut tänä syksynä maalämpökeskustelu.

Rivitalokodeissa ensimmäiselle sijalle nousevat liki tasapistein maalämpö ja tehty putkiremontti. Kolmanneksi tärkein myyntivaltti on autopaikka.