Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäläinen historian professori HS:lle: "Putin kaatuu muutamassa kuukaudessa"

Moskovalainen historian professori ja oppositiopuolue Parnasin jäsen Andrei Zubov, 70, ennustaa Helsingin Sanomien haastattelussa, että Venäjän presidentin Vladimir Putinin hallinto kaatuu muutamassa kuukaudessa heikosti sujuvan Ukrainan sodan takia. Professorin mielestä edessä voi olla sotilasvallankaappaus, jota Putinin mahdollinen turvautuminen taktiseen ydinaseeseen vain vauhdittaisi.

Sotilaat eivät hänen mukaansa suunnittele valtaan takertumista vaan siirtävät maan johdon mahdollisimman nopeasti siviilihallitukselle, koska heidän tavoitteensa on lopettaa tappiollinen sota Ukrainassa. Venäjän sotilasonni on kääntynyt huonompaan suuntaan viime viikkojen aikana, ja Ukraina on onnistunut etenemään maan itäosissa.

”Kenraalien on saatava neuvotteluyhteys Ukrainaan ja länteen, ja siihen tarvitaan siviilihallitus, joka hylkää putinilaisen aggression. Siksi hallitukseen on saatava sellaisia jäseniä, jotka haluavat ja pystyvät neuvotteluihin lännen kanssa.”

Nykyhallinnon nopea romahdus johtuu Zubovin mukaan eliitin hajanaisuudesta ja Putinin suosion jyrkästä laskusta.

”Venäjän eliitin enemmistö ei ole lainkaan tyytyväinen Putinin toimiin”, Zubov kertoo Helsingin Sanomille.