Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kysely: Pohjois-Savossa yritykset ovat kärsineet Ukrainan sodasta keskimääräistä enemmän, mutta kiinnostusta ukrainalaisten palkkaamiseen löytyy

Yritykset ovat kiinnostuneita työllistämään Ukrainasta sotaa paenneita, mutta toistaiseksi ukrainalaisia on työllistetty Suomessa vähän. Asia selviää kauppakamarien osaajakyselystä, johon vastasi 1 780 yritystä eri toimialoilta ja eri puolilta Suomea. Pohjois-Savosta vastasi 88 yritystä.

Kyselyyn vastanneista yrityksistä kahdeksan prosenttia on työllistänyt ukrainalaisia. Pohjois-Savossa yhdelläkään vastaajista ei ollut negatiivisia kokemuksia sotaa paenneiden ukrainalaisten työllistämisestä, ja valtakunnallisella tasolla 87 prosenttia arvioi kokemuksensa positiiviseksi tai erittäin positiiviseksi.

Ukrainalaisten työllistämistä on harkinnut valtakunnallisesti 19 prosenttia ja Pohjois-Savossa 17 prosenttia vastaajista. Yhtenä työllistämisen haasteena on, ettei yrityksillä ole tietoa, miten ukrainalaisia tavoittaisi.

– Yritykset tarvitsevat selkeää tietoa ja tukea pakolaisten työllistämiseksi. Halua löytyy, mutta esteenä voi olla kielimuuri tai yksinkertaisesti se, että yritykset eivät tiedä, mistä voisivat löytää ukrainalaisia, joiden osaaminen vastaisi yrityksen tarpeita, Keskuskauppakamarin johtava asiantuntija Mikko Valtonen sanoo.

Kyselyyn vastanneista yrityksistä 89 prosenttia kertoo, ettei Venäjän hyökkäyssodalla tai sen vaikutuksilla yleiseen suhdannetilanteeseen ole ollut yritykselle henkilöstövaikutuksia.

Pohjois-Savossa sodan vaikutukset ovat keskimääräistä voimakkaampia, sillä 11 prosenttia on joutunut lomauttamaan tai irtisanomaan työntekijöitä sodan takia. Valtakunnallisesti neljä prosenttia vastanneista on joutunut lomauttamaan ja kaksi prosenttia irtisanomaan työntekijöitä.

Valtakunnallisesti vain viisi prosenttia ja Pohjois-Savossa reilu kaksi prosenttia vastaajista arvioi, että sota ja sen vaikutukset ovat kasvattaneet rekrytointitarvetta.

– Hyökkäyssodan vaikutukset heijastuvat meillä Pohjois-Savossa hieman muuta maata enemmän vientiyrityksien ja alihankinnan rekrytointitarpeisiin. Samaan aikaan Pohjois-Savossa kärsitään kroonisesta työvoimatarpeesta. Ukrainalaiset osaajat ovatkin erittäin tervetulleita Pohjois-Savoon, Kuopion alueen kauppakamarin toimitusjohtaja Kaija Savolainen kertoo.