Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rakentaminen ei ole häätänyt liito-oravia asuinalueiltaan – Kuopiossa tehtiin papanaseurantaa

Liito-oravat ovat pysyneet asemakaava-alueilla myös rakentamisen jälkeen. Kuopiossa on tehty papanakartoitusta osana Liito-orava-Life -hanketta vuosina 2019–2020. Hankkeessa verrattiin uusia havaintoja 10–15 vuotta aikaisemmin samoilla alueilla tehtyihin kartoituksiin. Ensimmäisten selvitysten jälkeen alueilla on laadittu asemakaavat ja ne on pääosin rakennettu.

Seurantaa tehtiin kahdeksalla melko isolla alueella Kuopion eteläisissä kaupunginosissa. Selvitysalueiden maa-alue oli yhteensä noin 740 hehtaaria. Kartoituksessa löydettiin liito-oravan elinpiirejä kaikilta tarkkailluilta alueilta. Liito-oravat eivät siis olleet kadonneet yhdeltäkään alueelta.

Neljällä alueella papanaindeksi oli pienentynyt, neljällä puolestaan suurentunut. Erityisesti runsaasti papanoitujen puiden määrä näyttää vähentyneen, mikä saattaa viitata liito-oravakannan pienentymiseen. Voi kuitenkin olla, että liito-oravat joutuvat liikkumaan rakennetussa ympäristössä enemmän kuin metsäisissä ympäristöissä, ja runsaasti papanoitujen puiden määrä on sen takia vähentynyt enemmän kuin niukasti papanoitujen.

Selvityksen mukaan liito-oravakanta oli vahvinta Pirttiniemessä, Kärängässä ja Rautaniemessä.

Harvin liito-oravakanta näyttää olleen Matkuksen ja Pienen Neulamäen alueella. Pohjoisessa Rautaniemessä kanta vaikuttaisi olevan harvempi kuin muilla alueilla, mutta papanaindeksi on lisääntynyt siellä.

Keilanrinteellä myrsky on kaatanut tärkeitä puita selvitysten välillä, ja liito-oravakannan kehitys on ollut huonoa. Seuraavien vuosikymmenten kuluessa aika näyttää, palautuuko Keilanrinteen liito-oravakanta lähelle entistä tiheyttä.

Eteläisessä Lehtoniemessä papanaindeksi on kasvanut. Alue on jo lähes rakennettu, joten kannassa ei välttämättä tapahdu enää muutoksia.

Liito-oravakantaa on seurattu Kuopiossa vuosien ajan. Seuranta on kuitenkin työlästä eikä kunnollista menetelmää otoksiin perustuvaan seurantaan ole olemassa.

Kuopiossa ja muissa Life-hankkeeseen osallistuvissa kaupungeissa, eli Espoossa ja Jyväskylässä, havaittiin liito-oravakantojen kääntyminen laskuun talvella 2021–2022. Syy pudotukseen on toistaiseksi epäselvä.